Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δεμένα τα χέρια πολιτών και επιχειρήσεων
Δεμένα τα χέρια πολιτών και επιχειρήσεων

Δεμένα τα χέρια πολιτών και επιχειρήσεων

Μπορεί οι τράπεζες επιτέλους να άνοιξαν, ύστερα από 20 ημέρες ειδικής τραπεζικής αργίας, ωστόσο σχεδόν όλες οι τραπεζικές εργασίες παραμένουν, και θα παραμείνουν για καιρό, ερμητικά «κλειστές» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα προβλήματα για την πραγματική οικονομία είναι αμέτρητα, διότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών έχει δημιουργήσει πλείστα εμπόδια στις περισσότερες συναλλαγές.

Οι δεν μπορούν να λαμβάνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα από τον λογαριασμό τους, δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, δεν μπορούν να αγοράζουν , ή αμοιβαία κεφάλαια, δεν μπορούν να αποπληρώσουν πρόωρα στεγαστικά ή καταναλωτικά , δεν μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές , δεν μπορούν να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. Ούτε να αρρωστήσεις (και να νοσηλευτείς στο εξωτερικό) δεν μπορείς, χωρίς να πάρεις έγκριση από κάποιον γραφειοκράτη! Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ακόμα και για την παραμικρή συναλλαγή με το εξωτερικό θα πρέπει να περάσουν από το κατώφλι της… Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Είτε για να εισάγουν αγαθά (από τρόφιμα μέχρι υφάσματα), είτε πρώτες ύλες, μηχανήματα και ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν οι , κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει, μέσω της τράπεζάς της, αίτημα στην… πενταμελή Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και να ελπίζει στο καλύτερο.

Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 1.000 αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές στο εξωτερικό, τα οποία ικανοποιούνται με καθυστερήσεις και μόνο αν είναι χαμηλής αξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι είναι απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, ώστε να μπορέσει η να προχωρήσει σύντομα σε ουσιαστική ενίσχυση του ορίου του ELA, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά τις συναλλαγές των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αν αυτό δεν γίνει, προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης ύφεσης στην οικονομία, η οποία αναμένεται φέτος, λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και των κεφαλαιακών περιορισμών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                           … - https://t.co/2VQrAvZ3KV -

  • Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα της #ΟΕΒΕΜ #ΟΕΒΕΜ - https://t.co/rkTuvWR4zT -

  • Χρ. Τριαντόπουλος:Το πλωτό ασθενοφόρο στις Βόρειες Σποράδες-Το είπαμε, το κάναμε - https://t.co/j2bQ4liE6K… -

"Αλιεύοντας" την είδηση