Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Δεκτή η παραίτηση Βουδούρη από τον πρωθυπουργό
Δεκτή η παραίτηση Βουδούρη από τον πρωθυπουργό

Δεκτή η παραίτηση Βουδούρη από τον πρωθυπουργό

Τίτλοι τέλους στο ψυχροπολεμικό κλίμα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς χθες ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την του Οδυσσέα Βουδούρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτος πέντε μήνες μετά την τοποθέτησή του.

Ταυτόχρονα, χθες οι πρόσφυγες και που βρίσκονται στη χώρα ξεπέρασαν το όριο των 60.000 (συγκεκριμένα 60.042, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), καθώς χθες 183 άτομα έφθασαν στα νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 13.171 άνθρωποι.

Ο ίδιος ο κ. Βουδούρης, λίγο πριν υποβάλει επισήμως την παραίτησή του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε το υπουργό Γιάννη Μουζάλα ότι δεν εφαρμόζει τον νόμο για το προσφυγικό που ο ίδιος έφερε προς ψήφιση στη Βουλή. «Ο νόμος για το προσφυγικό που ψηφίστηκε τον Μάρτιο έλεγε ότι πρέπει να οριστεί σε κάθε κέντρο φιλοξενίας διοικητής και διευθυντής και να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο. Από όλες αυτές τις αποφάσεις δεν έχει εφαρμοστεί καμία, είναι μόνο στο χαρτί εδώ και πέντε μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου, είναι επικίνδυνο να προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο», τόνισε αναφερόμενος σε όσα έγραφε σε του προς τον αναπληρωτή υπουργό την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο πρώην γενικός άφησε σαφείς αιχμές για την αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η φιλοξενία ενός πρόσφυγα για ένα χρόνο στη Νορβηγία κοστίζει 12.000 ευρώ και στην Ελλάδα 15.000. Ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος πάντως δεν έχει υπογράψει την υπουργική απόφαση για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων στον κ. Βουδούρη.

Δημόσια ομολογία ανικανότητας να διαχειρισθούν το προσφυγικό χαρακτήρισε ο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, τις δηλώσεις Βουδούρη. Οι βουλευτές του κόμματος της αολίτευσης δεν συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) ς για το προσφυγικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση ή έστω εκπροσώπηση στη συνεδρίαση.

Το ζήτημα της αξιοποίησης των πόρων και της οργάνωσης των κέντρων φιλοξενίας ως μειζόνων θεμάτων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συάταξη.

Σοβαρές καταγγελίες για κακές υγειονομικές συνθήκες στον καταυλισμό προσφύγων Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας περιέχει έκθεση υγειονομικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στον καταυλισμό είναι καταγεγραμμένα 4.127 άτομα, «αλλά στην πραγματικότητα φιλοξενούνται 1.700 άτομα, ενώ ο αριθμός αλλάζει καθημερινά καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση