Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Με δανεικά κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Με δανεικά κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με δανεικά κινούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στη χρημτοδότηση ναγκών για κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την καθημερινή τους λειτουργία κατευθύνονται στην πλειονότητά τους τα κεφάλαια που ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», μόλις το 10% της ζήτησης από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατευθύνεται για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ή νέες επενδύσεις και το 90% για κεφάλαια κίνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών τους.

Οι κλάδοι

Από πλευράς κλάδων της οικονομίας στους οποίους δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις που την τρέχουσα χρονική περίοδο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τραπεζικό δανεισμό κατά σειρά ζήτησης είναι των τροφίμων, του τουρισμού, της υγείας, της εστίασης, της ς και των υπηρεσιών.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση την τρέχουσα έχει το χρηματοδοτικό COSME της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ().

Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει και οι τράπεζες με την ΕΤΕπ για το ανέρχονται σε 830 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 360 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ.ευρώ περίπου από την Eurobank. Οι χρηματοδοτήσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχοντας κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους, με στόχο τόσο την  την ενίσχυση της ρευστότητάς τους όσο και την υλοποίηση των επενδύσεων.

H είναι δυνατή χάρη στην εγγύηση που παρέχεται από το COSME και το (ΕΤΣΕ) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εξασφαλίσεις για τη που απαιτούνται είναι μειωμένες, λόγω της εγγύησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Οπως τονίζει στην «Κ» στέλεχος με μακρά εμπειρία στον τομέα χρηματοδοτήσεων, στη διάρκεια αξιολόγησης μιας αίτησης για δάνειο οι ΜμΕ δεν κρίνονται αποκλειστικά από τα ποσοτικά τους στοιχεία, αλλά συνεξετάζονται πολύ σοβαρά και ποιοτικά στοιχεία όπως η συναλλακτική συμπεριφορά, το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, τα επιχειρηματικά σχέδια, οι καινοτομίες που εφαρμόζει στη λειτουργίας της, οι προοπτικές της αγοράς όπου δραστηριοποιείται και σειρά άλλων παραγόντων.

Αξιολόγηση

«Οι βιώσιμες επιχειρήσεις με επιχειρηματικό πλάνο δεν πρέπει να διστάζουν σε καμία περίπτωση να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό με τον φόβο ότι θα απορριφθεί η αίτησή τους για χρηματοδότηση. Οι τράπεζες διαθέτουν πλέον ολοκληρωμένες υπηρεσίες, συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να αξιολογήσει μια επιχείρηση εάν μπορεί να δανεισθεί και δεν βασίζονται αποκλειστικά και μόνον σε ποσοτικά χαρακτηριστικά μιας χρονικής περιόδου που μπορεί να έχουν επηρεασθεί από εξωγενείς αρνητικούς παράγοντες», επισημαίνει με έμφαση.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση