Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Δ. Αττική: Η επόμενη ημέρα μετά τη θεομηνία – Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου
Δ. Αττική: Η επόμενη ημέρα μετά τη θεομηνία – Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου

Δ. Αττική: Η επόμενη ημέρα μετά τη θεομηνία – Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, για την άντληση υδάτων και τον καθαρισμό κτιρίων από τις λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά, που κατέβασε η χτεσινή πρωτοφανής θεομηνία.

Από χθες το βράδυ, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στον καθαρισμό του σπιτιού στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, όπου αγνοείται ένας άνδρας, κάτι όμως που θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς ο χώρος έχει γεμίσει κυρίως με λάσπη και χώμα, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Στο μεταξύ, σχετικά με τους 15 νεκρούς που μεταφέρθηκαν χθες στο Θριάσιο νοσοκομείο, από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης της Μάνδρας.

Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Ανασύρθηκε από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο με ασθενοφόρο του .Έως τις πρώτες πρωινές ώρες, από τους 14 νεκρούς είχαν αναγνωριστεί οι 12 και απέμεναν δύο που δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Ο πρόεδρος Juncker και ο επίτροπος Αβραμόπουλος για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

Σε σχέση με τις πλημμύρες στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε: «Με θλίψη μαθαίνω για τους πολλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πλημμυρών που έπληξαν την Αττική και την κεντρική Ελλάδα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μια τραγωδία σε ένα από τα Κράτη μέλη μας αποτελεί μια τραγωδία για όλη την . Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. Οι κοινοτικοί μηχανισμοί βοήθειας βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών».

Επίσης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων: «Αυτές τις ώρες η Αττική δοκιμάζεται. Πολλοί συνάνθρωποι μας εκεί έχουν χάσει την ζωή τους. Περιουσίες έχουν καταστραφεί. Θα ήθελα, δημόσια, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και προσωπικά, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου, αλλά και τη συμπαράστασή μας, αυτή την ώρα, στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι μία ανείπωτη καταστροφή που χτυπάει αυτή την στιγμή την Ελλάδα. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τη συμπαράστασή μας σε όσους αγωνίζονται αυτήν την ώρα για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή και την τραγωδία που τη συνοδεύει. Η Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας στην Ελλάδα και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τις Ελληνικές Αρχές.»

Κ. : «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική»

««Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν χρειάζονται λόγια αλλά πράξεις: να παρασχεθεί άμεσα και αποτελεσματικά κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής αλλά και της Σύμης, της Κέρκυρας και όπου αλλού υπήρξαν ανάλογες καταστροφές»

Τη βαθύτατη θλίψη του για «τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας» από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας .

Παράλληλα, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους και εκφράζει την ολόθερμη συμπαράσταση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην τοπική .

«Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν χρειάζονται λόγια αλλά πράξεις: να παρασχεθεί άμεσα και αποτελεσματικά κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής αλλά και της Σύμης, της Κέρκυρας και όπου αλλού υπήρξαν ανάλογες καταστροφές και να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων, οι αποκατάστασης των ζημιών και η δρομολόγηση των απαραίτητων νέων έργων», επισημαίνει ο Κ. Αγοραστός.

Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν φταίει η βροχή, φταίμε εμείς

Η τραγωδία στη Δυτική Αττική οφείλεται στο συνδυασμό των ωμών παρεμβάσεων στη υδρολογική λεκάνη με την αποψίλωση της ορεινής ζώνης και τη συνολική σφράγιση της γης που έχει αφανίσει τις φυσικές διεξόδους του νερού μετά από έντονη βροχόπτωση, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι κι εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους αγαπημένους των θυμάτων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν: “Οι εικόνες που μας θλίβουν σήμερα, αύριο μπορεί να είναι ο κανόνας γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Εάν συμβαίνει τέτοια καταστροφή και τραγωδία σήμερα με μια ισχυρή βροχή, σε λίγα χρόνια που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και ακραία οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές. Είναι όμως φανερό ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό από τους ιθύνοντες και ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές ότι τα μέχρι τώρα μέτρα είναι τελείως ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση.

Άμεση ευθύνη κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία στις υδρολογικές λεκάνες και να καταργηθούν επειγόντως οι επεμβάσεις που έχουν φράξει τα ρέματα.

Αρκετές από αυτές είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και αυτό που χρειάζεται είναι η θαρραλέα κινητοποίηση της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα επειδή διαχρονικά κανείς δεν τολμά να πάρει κάποιο μέτρο για λόγους πολιτικού κόστους.

Μετά την άρση των ωμών επεμβάσεων, πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερές σχέδιο διαχείρισης των υδρολογικών λεκανών με προτεραιότητα σε αυτές που επηρεάζουν δραστικά τις έντονα αστικοποιημένες περιοχές.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με πράσινες υποδομές, αποκάλυψη ρεμάτων και αποκατάσταση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων οι οποίες θεωρούνται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αντιπλημμυρική .

Η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό οδηγό σε αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα να εφαρμοστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη, αποφασίζοντας -μεταξύ άλλων- και την οριστική ακύρωση κάθε νέας επένδυσης σε λιγνίτη και το τέλος στα σχέδια εξορύξεων στις θάλασσές μας”.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση