Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Χρηματοδότηση προς την Aγκυρα με αυστηρούς όρους
Χρηματοδότηση προς την Aγκυρα με αυστηρούς όρους

Χρηματοδότηση προς την Aγκυρα με αυστηρούς όρους

Ως την απαρχή μιας διαδικασίας άσκησης σοβαρής πίεσης από πλευράς της Ε.Ε. προς την Τουρκία, ώστε η τελευταία να αρχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έναντι χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ βλέπει η Αθήνα την εξαμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόναλντ Τουσκ, της ερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Αυστριακού καγκελαρίου, Βέρνερ Φάιμαν, του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ ταβούτογλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού καταβολής δόσεων προς την Αγκυρα, σταδιακής εκταμίευσης, δηλαδή, της χρηματοδότησης που η Ε.Ε. υποσχέθηκε, θα συνδυάζεται με αξιολόγηση προόδου στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Για την παρακολούθηση υλοποίησης του σχεδίου δράσης Ε.Ε.Τουρκίας, αποφασίσθηκε η συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων. Τα ζητήματα που η Αθήνα θεωρεί κομβικά στη διαδικασία είναι η απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ε.Ε., η ανάληψη δράσης από τη γείτονα για ανάσχεση των ροών στο Αιγαίο και η εφαρμογή της ς επανεισδοχής ς-Τουρκίας.

Ο κ. συζήτησε εκτενώς το θέμα της αυξημένης μεταναστευτικής και προσφυγικής πίεσης που δέχεται η , με την κ. Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία. Παράλληλα, στην τοποθέτησή του προς τη διάσκεψη, ο κ. επέμεινε στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης, στην τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει η χώρα μας, προκειμένου να διαχειρισθεί περισσότερες από 900.000 εισόδους από τον Ιούλιο και μετά. Τόνισε, τέλος, ότι για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών απαιτείται συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, ενώ θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία.

Στο εσωτερικό, οι των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέλαβαν και τον συντονισμό της κατασκευής των hotspots στα νησιά του Αιγαίου, έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν την προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος φάνηκαν και προχθές κατά την περιοδεία του κ. Π. Καμμένου και των εντεταλμένων ανώτατων αξιωματικών. Το του κ. Καμμένου δεν προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Κω, καθώς είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι που αρνούνται, υπό την ενθάρρυνση και των τοπικών αρχών, να δεχθούν τη δημιουργία hotspot.

Οι επιτελείς του υπ. Αμύνης θεωρούν την Κω ως την πιο δύσκολη περίπτωση γι' αυτό και τονίζουν ότι αρχικά θα κατασκευασθεί ένα τσιμεντένιο δάπεδο για να στηθούν οι σκηνές και οι περαιτέρω εργασίες θα γίνουν αργότερα. Αντιθέτως, ολοκληρωμένες είναι οι εργασίες στη Λέσβο, το hotspot της οποίας αναμένεται να επεκταθεί. Οι εργασίες στα hotspots στη Χίο και στη Λέρο προχωρούν ταχέως και βρίσκεται σε εξέλιξη η διασύνδεση των οικίσκων (κοντέινερ) με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση