Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χρεωστικές 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις
Χρεωστικές 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις

Χρεωστικές 4 στις 10 φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου 2015 μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων χωρίς την επιβολή του προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής (100 ). Ωστόσο, διατηρείται η προσαύξηση (0,73%) επί του φόρου που ενδεχομένως προκύπτει.

Ειδικότερα για το χρονικό διάστημα από 31 Αυγούστου 2015 μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2015 για τα νομικά πρόσωπα και από σήμερα μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2015 για τα φυσικά πρόσωπα, η υποβολή δηλώσεων θα γίνεται χωρίς την επιβολή των αυτοτελών προστίμων (του άρθρου 54 του ν.4174/13). Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% του άρθρου 53 του ίδιου νόμου. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν περίπου 100.000 για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Οσοι εκ των φορολογουμένων υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Παρασκευή θα πληρώσουν εφόσον προκύπτει προσαύξηση 0,73%. Σε όσους φορολογούμενους που δεν αξιοποιήσουν το διάστημα μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου θα επιβάλλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 100 . Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι χθες είχαν εκκαθαρισθεί 5.723.122 δηλώσεις. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

• 2.389.360 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα (αποτελούν το 41,75% επί του συνόλου των φορολογουμένων). Καλούνται να πληρώσουν 3 δισ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1.281 (επιπλέον ). Η πρώτη δόση για όσους υπέβαλαν τη δήλωσή τους μετά την 18η Ιουλίου καταβλήθηκε χθες. Οσοι πλήρωσαν εφάπαξ είχαν έκπτωση 2% επί του φόρου.

• 1.066.281 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία (αποτελούν το 18,63%). Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά σε 322 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει κατά μέσο όρο 302 ευρώ. Το πότε θα πιστωθεί από το Δημόσιο το ποσό στους λογαριασμούς είναι άγνωστο, δεδομένων των κακών οικονομικών συνθηκών. Αρκετοί φορολογούμενοι έχουν μεταβεί στις εφορίες τους προκειμένου να ζητήσουν το ποσό επιστροφής φόρου που δικαιούνται, με τα στελέχη των εφοριών να τους απαντούν ότι ο πιθανός πίστωσης του ποσού είναι ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος.

• 2.267.481 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 39,62% του συνόλου των φορολογουμένων, των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Το ελληνικό Δημόσιο από την των δηλώσεων θα βάλει στα ταμεία του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το ποσό των 2,74 δισ. ευρώ.

• Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν και τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάρτηση στα τέλη του μήνα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Οκτωβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Επίσης καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και πλέον θα φορολογούνται έτσι τα μισθωμένα ή παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό». Ο κύριος φόρος υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%.

01s18dhloseiseforia-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                           … - https://t.co/2VQrAvZ3KV -

  • Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα της #ΟΕΒΕΜ #ΟΕΒΕΜ - https://t.co/rkTuvWR4zT -

  • Χρ. Τριαντόπουλος:Το πλωτό ασθενοφόρο στις Βόρειες Σποράδες-Το είπαμε, το κάναμε - https://t.co/j2bQ4liE6K… -

"Αλιεύοντας" την είδηση