Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει χωρίς περικοπή συντάξεων και κοινωνικών δαπανών

Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει χωρίς περικοπή συντάξεων και κοινωνικών δαπανών

Το κόστος του εναλλακτικού μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνει η , και που στηρίζεται στην ισόποση μείωση των φόρων και των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, εκτιμά ο αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος κι επισημαίνει ότι είτε θα «λεηλατήσει» τις κοινωνικές δαπάνες, είτε θα κόψει συντάξεις, ή θα αφήσει «μαύρη τρύπα».

Όπως ανέφερε αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η προτείνει:

  • την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
  • την μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29%, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
  • την μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κόστος 140 εκατ. ευρώ,
  • την μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, κόστος 1,1 δις ευρώ,
  • την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, το αυτό φθάνει τα 4 δισ. ευρώ κι όπως ανέφερε ο , την επισκόπηση δαπανών που θέλει να κάνει η αξιωματική , την έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, έχοντας εντοπίσει την δεξαμενή, από την οποία κανείς θα μπορούσε να αντλήσει εξοικονόμηση για να προχωρήσει είτε σε ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, είτε μείωση των φόρων.

«Αν δεν θέλει κάποιος να πάει στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, δηλαδή φάρμακα, αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία, καύσιμα, θέρμανση στα σχολεία, υλικό στα σχολεία, μισθούς και συντάξεις, η δεξαμενή, από την οποία θα μπορούσε κανείς να αντλήσει εξοικονόμηση, είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά και αποφάνθηκε ότι η ΝΔ, λοιπόν, λέει ότι θα κόψει το 66%, δηλαδή τα δύο τρίτα της εκατό από το σύνολο των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών.

«Είναι απολύτως αναξιόπιστο και δεν μπορεί να γίνει και γι' αυτό θα υποχρεωθεί είτε να λεηλατήσει το κοινωνικό κράτος, είτε να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να πάρει το ρίσκο να αφήσει τη χώρα με μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά, αντίστοιχη με τις τρύπες – που είχε συνηθίσει να αφήνει τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2010 και να ρίχνει τη χώρα στην που την έχει δείξει τώρα», ανέφερε συμπερασματικά ο Γιώργος .

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η Ν.Δ., λίγο πολύ, προσπαθεί να κάνει μερικές από τις ιδέες που εμείς εφαρμόζουμε ήδη. «Δηλαδή επισκόπηση πρωτογενών δαπανών, που το κάνουμε ήδη, μείωση στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που το διεκδικούμε από τότε που ήμασταν στην όταν τα δικά τους πλεονάσματα ήταν στο 4,5%» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι «δεν ξέρει την σειρά».

«Τα βάζει σε λάθος σειρά και βάζοντας τα σε λάθος σειρά, φέρνοντας πρώτα την μείωση της φορολογίας και μάλιστα, τόσο μεγάλη μείωση της φορολογίας, ρίχνει την χώρα σε περιπέτεια ή ρίχνει την οικονομία σε μια νέα ύφεση με μεγάλη κοινωνική ανισότητα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» κατέληξε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του, για την μείωση των φόρων και των δαπανών, είναι σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση έχουμε μια ισόποση μείωση φόρων και δαπανών 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ τη διετία.

Προσέθεσε δε, ότι τα υπόλοιπα που είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και το ότι ανεβάζει το κόστος στα 4,5 δισ. ευρώ, έχει να κάνει την διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, για να δημιουργηθεί παραπάνω χώρος. «Αυτό το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Δεν καταλαβαίνω σε ποια χώρα ζείτε. Δεν το έχετε ακούσει; Γιατί εκπλήσσεστε;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, και κατέληξε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, που ήταν σε μνημόνιο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση