Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Χουλιαράκης: Αρση των capital controls στο α΄εξάμηνο του 2016
Χουλιαράκης: Αρση των capital controls στο α΄εξάμηνο του 2016

Χουλιαράκης: Αρση των capital controls στο α΄εξάμηνο του 2016

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μιλώντας επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών .

Ο κ. Χουλιαράκης, εκτίμησε ότι ελληνική θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος. Προέβλεψε δε, ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το , θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το μιας εντυπωσιακής ς των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οδηγήσει την της Αριστεράς στη συμφωνία.

Παράλληλά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προ του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

-Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010
-Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως και φορείς ς, και
-Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων

«Αγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.

Η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση