Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Χωρίς επίσημη ενημέρωση προς την τρόικα οι παροχές Τσίπρα
Χωρίς επίσημη ενημέρωση προς την τρόικα οι παροχές Τσίπρα

Χωρίς επίσημη ενημέρωση προς την τρόικα οι παροχές Τσίπρα

Χωρίς επίσημη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των πιστωτών προχώρησε, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου παροχών που θα προκύψει από το πλεόνασμα.

Μάλιστα, είναι άγνωστο το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση οι εκπρόσωποι της τρόικας, έστω και άτυπα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κίνηση αυτή.

Πληροφορίες από την Αθήνα, πάντως, σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο παροχής έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών, πριν από ορισμένες εβδομάδες.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, το δια ταύτα ήταν ίδια: η συζήτηση ήταν αποκλειστικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεν είχαν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και,σε κάθε περίπτωση, δεν είχαν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Κ», ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Παρά το γεγονός ότι η μετά τις παροχές αυτές παραμένει εντός στόχων καθώς προκύπτουν από το πλεόνασμα,  μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές  του δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες  ενώ τέτοιες κίνησες που δε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου δε φέρνουν κάποια σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας, με διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλεται η των συντελεστών ΦΠΑ που προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο.

Συμφώνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή δεν αναμένεται να αντιδράσει επισήμως, στην απόφαση αυτή.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση