Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Χωρίς απτά αποτελέσματα το ταξίδι στη Μόσχα
Χωρίς απτά αποτελέσματα το ταξίδι στη Μόσχα

Χωρίς απτά αποτελέσματα το ταξίδι στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. “Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής ς Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα.

Μάλιστα απαντώντας σε της «Κ» για το εάν συζητήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για επίλυση μίας ς που είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση διαφορετικά θα έχει πρόβλημα όλη η Ευρωζώνη και όχι μόνο η Ελλάδα».

Συνεχίζοντας δε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όμως, θα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία με την Ρωσία. Πρόσθεσε ότι είμαστε συν και συνοιδιοκτήτες στο ευρωπαϊκό καράβι.

«Κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συν και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, ωστόσο στο πλαίσιο των έργων που συζητήθηκαν μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις που να μας επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε κάποια έργα από κοινού. Αν θα υπάρξει για παράδειγμα ένα που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν και κάποιες αποπληρωμές».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου πως η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη που μπορεί να κάνει χρήση της γεωστρατηγικής της θέσης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Είπε δε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας ο κ. Πούτιν επισήμανε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της βιομηχανίας αλλά και του πολιτισμού. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «στο έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία τον επόμενο χρόνο με πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας». Επίσης σημαντικός είναι όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος και ο τομέας του τουρισμού καθώς και η διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο κ. Τσίπρας είπε στη Τύπου ότι στις συζητήσεις με τον κ. Πούτιν τέθηκε και το ζήτημα ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων, καθώς και το θέμα της άρσης των ρωσικών αντίμετρων σε ελληνικά προϊόντα.

«Η πληγή στην ελληνική οικονομία εξαιτίας των αντίμετρων υπήρξε σημαντική αλλά τα αντίμετρα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις με τη λογική των οποίων διαφωνούμε και είναι μια άποψη που έχουμε διατυπώσει σε Συνόδους Κορυφής και προς τους εταίρους μας. Εργαζόμαστε προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου και συνεννόησης για αυτό στηρίζουμε και τη συμφωνία του Μινσκ. Στόχος Ελλάδας και Ρωσίας είναι να υπάρξει μια ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πέρυσι οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 40%. Θα καταβάλλουμε προσπάθεια να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα θα είναι προς όφελος και των δανειστών της χώρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ για την ουκρανική , που είναι το κλειδί για να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων.Η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει από την οικοδόμηση συστήματος ς στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Πριν της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, παρουσία των δημοσιογράφων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το έτος 2016, ως έτος Ελλάδας στη Ρωσία και έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2016 καθώς και κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ης επετείου από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση