Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία
Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία

Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία

Aναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο καθώς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία.

Παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι πολυ δύσκολες καθώς εδώ και μερικές ημέρες έχει κοπεί το ηλεκτρικό  ρεύμα οπότε δεν υπάρχει σε θερμοες κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ από χθες δεν υπάρχει και νερό. Οι και ζητούν επίμονα να βελτιωθούν οι συνθήκες καθώς στον καταυλισμό υπάρχουν πολλά παιδιά.

 Παράλληλα ενώ οι ροές τις τελευταίες ημέρες ήταν μηδενικές στα νησιά του Αιγαίου από χθες έφτασαν πάνω από 150 άτομα στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμά να παραμείνει ο στα νησιά έστω και αν οι συνθήκες είναι δύσκολες, κρίνοντας ότι αυτό θα αποτρέψει την αύξηση των ροών. «Στην πράξη έχει φανεί ότι η συγκεκριμένη αποδίδει (σ.σ. οι ροές έχουν περιοριστεί), αλλά βέβαια δεν ταιριάζει με τον σεβασμό στα », τονίζουν.

Στις κλειστές δομές σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι παραβατικοί και , έτσι ώστε να περιοριστούν οι κλοπές στους οικισμούς των νησιών αλλά και τα επεισόδια εντός των καταυλισμών. Οπως καταγγέλλουν σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ο εγκλωβισμός και η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά έχουν προκαλέσει την οργάνωση αντίπαλων ομάδων μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να ξεσπούν καβγάδες που καταλήγουν σε εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές.

Επίσης, στα κλειστά κέντρα μπορούν να μεταφερθούν όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και από την Υπηρεσία Ασύλου κρίνονται ως ύποπτοι φυγής στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση του αιτήματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση