Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία
Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία

Χίος: Αναστάτωση στο hot spot της Σούδας μετά από αναφορές για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία

στάτωση επικρτεί τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό της ς στη Χίο καθώς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για μαζικές επιστροφές στην Τουρκία.

Παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι πολυ δύσκολες καθώς εδώ και μερικές ημέρες έχει κοπεί το ηλεκτρικό  οπότε δεν υπάρχει θέρμανση σε θερμοες κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ από χθες δεν υπάρχει και νερό. Οι μετανάστες και πρόσφυγες ζητούν επίμονα να βελτιωθούν οι συνθήκες καθώς στον καταυλισμό υπάρχουν πολλά παιδιά.

 Παράλληλα ενώ οι ροές τις τελευταίες ημέρες ήταν μηδενικές στα νησιά του υ από χθες έφτασαν πάνω από 150 άτομα στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμά να παραμείνει ο κόσμος στα νησιά έστω και αν οι συνθήκες είναι δύσκολες, κρίνοντας ότι αυτό θα αποτρέψει την των ροών. «Στην πράξη έχει φανεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική αποδίδει (σ.σ. οι ροές έχουν περιοριστεί), αλλά βέβαια δεν ταιριάζει με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζουν.

Στις σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι παραβατικοί πρόσφυγες και μετανάστες, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κλοπές στους οικισμούς των νησιών αλλά και τα εντός των καταυλισμών. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ο εγκλωβισμός και η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά έχουν προκαλέσει την οργάνωση αντίπαλων ομάδων μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να ξεσπούν καβγάδες που καταλήγουν σε εκτεταμένα και καταστροφές.

Επίσης, στα κλειστά κέντρα μπορούν να μεταφερθούν όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και από την Υπηρεσία Ασύλου κρίνονται ως ύποπτοι φυγής στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση του αιτήματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση