Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Χάσμα ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος
Χάσμα ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Χάσμα ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Με το άνοιγμα της ετήσιας συνόδου του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν έδειξε καμία διάθεση να υποχωρήσει στις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι εκτιμήσεις του είναι πολύ απαισιόδοξες και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου πρέπει να εφαρμοσθούν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της ς Β. Σόιμπλε είπε πως η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και ναι μεν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, τόνισε ότι η συμφωνία για την του χρέους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί περιέγραφε ένα χρονοδιάγραμμα με πολλές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιτυχία του προγράμματος, για μια «παγκόσμια» συμφωνία για το χρέος.

Σε ερώτηση της «Κ» για το τι απαντά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ζητούν να υποχωρήσει στις απ της για την ελάφρυνση του χρέους, η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως έχει, το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Οπως πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον».

Απαντώντας, ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική και ότι οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν πρώτα αυτά που υποσχέθηκαν. Οπως υποστήριξε, το δημόσιο χρέος δεν προκαλεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία, καθώς το κόστος αποπληρωμής του είναι χαμηλότερο από αυτό της ς, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική μέσω μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Στην ομιλία του στο ινστιτούτo Peterson, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόφσκις παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο παρελθόν το δεν έχει δικαιωθεί για την υπερβολική του απαισιοδοξία.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επέμενε σε μια συμφωνία για την του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πάντως ότι το πότε θα γίνει αυτό παραμένει ανοιχτό. Οπως τόνισε, «η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία… όταν μιλάμε για τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται… ενώ αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και με την επικεφαλής του . Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Μιλώντας στο Atlantic Council, εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του έτους». Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε το ΔΝΤ μέσα, είναι ένα στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης για πολλά μέλη της Ε.Ε.». Ωστόσο, απέναντι στη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητεί το ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ έδειξε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ περισσότερη δουλειά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και προανήγγειλε την αποστολή ομάδας του ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες στις 17 Οκτωβρίου, ώστε «να βοηθήσουμε στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Από σήμερα θα έχουν σειρά συναντήσεων στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα συναντηθούν με τους κ. Λιου, Μοσκοβισί, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, καθώς και με την κ. Λαγκάρντ. Επίσης, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση