Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Χαοτική η κατάσταση στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά
Χαοτική η κατάσταση στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά

Χαοτική η κατάσταση στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη εξαιτίας της απαγόρευσης διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη σε Αφγανούς. Μάλιστα ομάδα περίπου 150 Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών ρίχνοντας σε ένδειξη ς την περίφραξη στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Επισημαίνεται ότι 5.000 και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη στα με τα Σκόπια, ενώ περίπου 6.000 και που έφτασαν από τα νησιά παρέμεναν από το πρωί συγκεντρωμένοι στον Πειραιά.

Το υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής προωθεί σταδιακά όσους βρίσκονται στον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας στην έως ότου λυθεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, 1.500 άτομα θα μεταφερθούν στον χώρο φιλοξενίας στο Σχιστό, το άνοιγμα του οποίου επισπεύδεται λόγω της έκτακτης κατάστασης, ενώ περίπου 1.000 άτομα θα μεταφερθούν στο Ελληνικό και κάποια άλλα στον Ελαιώνα.

Επίσης, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέσω του οποίου έχουν διατεθεί 1.500 διαμερίσματα προς χρήση. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζει την ανησυχία του αλλά ταυτόχρονα εκτιμά ότι θα επιτραπεί ξανά η διέλευση από τα στην Ειδομένη, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Από την Παρασκευή το βράδυ η έκλεισε τα σύνορά της για τους Αφγανούς, υπενθυμίζεται ότι το 1/3 των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Αφγανοί. Την επόμενη ημέρα και τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα στους Αφγανούς ενώ επίσης επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς που εκτός από το υπηρεσιακό χαρτί που παίρνουν από τις ελληνικές αρχές στα νησιά, διαθέτουν και ταυτότητα, διαβατήριο η κάποιον άλλο εγγραφο που εκτός από τη χώρα προέλευσης να πιστοποιεί και την ταυτότητά τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση