Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ
Χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Χαμηλές πτήσεις για την ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Ανησυχητικές είναι οι ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, καθώς αναμένεται να επιμείνει το τρέχον περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης που έχει εντείνει την ανισότητα και έχει ενισχύσει τον λαϊκισμό στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια οικονομία δεν διαθέτει τα «εφόδια» για να καταπολεμήσει πιθανούς κραδασμούς από τον προστατευτισμό στο διεθνές , την αδιάκοπη και υπερβολική άνοδο των αγορών ή τυχόν μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες. Η , οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι οι χώρες που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους.

Οπως σχολίασε η Κάθριν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αν και αυξάνονται οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι ρυθμοί παραμένουν χαμηλοί και ευάλωτοι σε πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους. Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ , η κ. Μαν είπε πως «μια αύξηση των δασμών στις των ΗΠΑ κατά 10% θα οδηγούσε σε των αμερικανικών εξαγωγών κατά 15%». Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τονίζει, επίσης, πως δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» ανάμεσα στις αποτιμήσεις των μετοχών και στην προοπτική της πραγματικής οικονομίας. Η των χρηματιστηρίων πυροδοτείται από τις υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ για των φόρων και χαλάρωση των κανόνων. Σε διεθνές επίπεδο, οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν αδύναμες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2017 και στο 3,6% το 2018, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που είναι σχεδόν αμετάβλητες από την του Νοεμβρίου. Οι επιδόσεις αυτές, αν επιβεβαιωθούν, είναι χαμηλές σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

  • Μονοδρόμηση  επαρχιακού δρόμου Αφήσσου-Λεφόκαστρου στο τμήμα Αμποβός-Ραζή - https://t.co/U7h6gCcQrq -

"Αλιεύοντας" την είδηση