Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής
Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που εξελίσσεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας δήλωσε ότι η βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα τρεις διαφορετικές κρίσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ασφάλειας και τη μεταναστευτική κρίση. Συνεπώς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο».

Εξάλλου, τόνισε ότι «η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στην και οι Ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υπόλοιπους «α λα καρτ».

Πάντως, λίγο πριν ξεκινήσει η ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Μ. Σόμποτκα για να τον ενημερώσει για την συζήτηση που έγινε πριν μερικές μέρες στην Πράγα, στη σύνοδο των ηγετών του Βίζεγκραντ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας έθεσε τρία θέματα. Πρώτον, ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, όπως πχ επαναπροωθήσεις στην θάλασσα (pushbacks). Δεύτερον, ότι θα πρέπει να δοθεί για να εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα ευρωπαϊκή πολιτική που περιλαμβάνει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την ΕΕ- Τουρκίας και την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Τέλος χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» την από τρίτες χώρες στρατού και χωροφυλακής στα της Ελλάδας για τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών, θέμα για το οποίο ο κ. Σόμποτκα είπε ότι η βοηθάει όποιον έχει ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί στην συνάντηση του Βίζενγκραντ αλλά δεν είχε μπορέσει να παρευρεθεί.

Το θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι το Brexit. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ «βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μιας δύσκολης και ευαίσθητης διαπραγμάτευσης για το θέμα της Μ. Βρετανίας». Ενώ τόνισε ότι ένα  πράγμα είναι σαφές, «ότι στη Σύνοδο αυτή ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση