Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής
Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Brexit και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που εξελίσσεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα τρεις διαφορετικές κρίσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ς και τη μεταναστευτική κρίση. Συνεπώς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο».

Εξάλλου, τόνισε ότι «η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στην ξενοφοβία και οι Ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υιπους «α λα καρτ».

Πάντως, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής ο κ. ς είχε συνάντηση με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Μ. Σόμποτκα για να τον ενημερώσει για την συζήτηση που έγινε πριν μερικές μέρες στην , στη σύνοδο των ηγετών του Βίζεγκραντ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κ. ς έθεσε τρία θέματα. Πρώτον, ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, όπως πχ επαναπροωθήσεις στην θάλασσα (pushbacks). Δεύτερον, ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα ευρωπαϊκή που περιλαμβάνει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την συμφωνία ΕΕ- ς και την συμμετοχή του ΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Τέλος χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» την από τρίτες χώρες στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα της Ελλάδας για τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών, θέμα για το οποίο ο κ. Σόμποτκα είπε ότι η Τσεχία βοηθάει όποιον έχει ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί στην συνάντηση του Βίζενγκραντ αλλά δεν είχε μπορέσει να παρευρεθεί.

Το θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι το Brexit. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ «βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μιας δύσκολης και ευαίσθητης διαπραγμάτευσης για το θέμα της Μ. ς». Ενώ τόνισε ότι ένα  πράγμα είναι σαφές, «ότι στη Σύνοδο αυτή ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση