Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μπόνους 28 εδρών αλλά και εφαρμογή απλής αναλογικής
Μπόνους 28 εδρών αλλά και εφαρμογή απλής αναλογικής

Μπόνους 28 εδρών αλλά και εφαρμογή απλής αναλογικής

Σενάρια ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής διαφαίνονται πια στον ορίζοντα, καθώς η πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, στην οποία δείχνει να καταλήγει ο , θα καθιστά αδύνατη –με τα σημερινά δεδομένα– την κυβερνησιμότητα, αν δεν συνεργαστούν 3, 4 ή ακόμη και 5 κόμματα.

Η μείωση του μπόνους σε 28 έδρες, που ακούγεται ως επικρατέστερο σενάριο, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι θα εφαρμόζεται , αν ο νικητής ή μια σύμπραξη κομμάτων δεν συγκεντρώνουν άνω του 40% για να μοιραστούν το μπόνους, παραπέμπουν σε ένα σύστημα που ουδέποτε έχει εφαρμοσθεί στην Ελλάδα.

Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, ενδέχεται να συμβεί κάτι που είναι επίσης πρωτόγνωρο. α μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών!

Ολα τούτα, που δεν είναι ασφαλώς άσχετα με τη δημοσκοπική κατάρρευση του , υποκρύπτουν και την ανομολόγητη στόχευση του κ. Αλέξη Τσίπρα, που είναι εξόφθαλμη αν δει κανείς το σχετικό πίνακα. Να παραμείνει «στα πράγματα», ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές, προσβλέποντας στην προοπτική η Ν.Δ., ως διαφαινόμενη –δημοσκοπικά– επόμενη νικήτρια, να μην μπορεί να σχηματίσει χωρίς τη δική του στήριξη. Προφανές είναι και το κίνητρο που έχει σκεφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοσθεί άμεσα ένα τέτοιο σύστημα. Είναι κάποιες επιπλέον έδρες που θα κερδίζουν λόγω αυξημένης αναλογικότητας τα μικρότερα κόμματα, στη στήριξη των οποίων προσβλέπει.

«Ανατρεπόμενη λίστα»

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτές οι αλλαγές που συζητούνται. Ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει αναδείξει και μία άλλη καινοτομία που έχει φτάσει ως εισήγηση στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για την αναβίωση της ιδέας της λεγόμενης «ανατρεπόμενης λίστας». Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι τα κόμματα θα τοποθετούν με λίστα τους βουλευτές τους στις περιφέρειες, αλλά οι ψηφοφόροι, αν διαφωνούν με τη σειρά επιλογής τους, θα μπορούν να ανατρέπουν τη λίστα, πριμοδοτώντας με σταυρό τον βουλευτή της αρεσκείας τους.

Σημειωτέον ότι έχει ήδη προταθεί και ο μαθηματικός τρόπος που θα μπορούσε τούτο να συμβεί (τον έχει επεξεργαστεί ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης), ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες ευφάνταστες προτάσεις. Οπως, π.χ., τα κόμματα να επιλέγουν έναν επικεφαλής σε κάθε περιφέρεια, και στη βάσανο του σταυρού προτίμησης να μπαίνουν μόνον οι υπόλοιποι πολιτευτές τους. Αυτή η ιδέα ανήκει στον έμπειρο εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει προτείνει και ένα συνδυαστικό εκλογικό σύστημα. Οι 200 βουλευτές να εκλέγονται με σταυρό στις 60 ολιγοεδρικές περιφέρειες της χώρας (οι παλιοί νομοί, συν τις 2-3 μεγάλες περιφέρειες –Β΄ ς, Αττικής– που θα σπάσουν) και οι υπόλοιποι 100 να μπαίνουν στη Βουλή με λίστα μέσα από τις 13 μείζονες περιφέρειες της χώρας.

Η αντίδραση

Ολα τούτα, καθώς εμφανώς παραμένουν ακόμη υπό επεξεργασία, ερμηνεύουν και την αντίδραση της Ν.Δ. Στη Συγγρού όχι μόνον έχουν προαποφασίσει ότι δεν θα στηρίξουν καμία αλλαγή του εκλογικού μοντέλου, αλλά την ίδια άτεγκτη στάση θα κρατήσουν και στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Πόσο μάλλον όταν προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λαϊκίσει υπέρμετρα το επόμενο διάστημα, εντάσσσοντας στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές και ανούσιες διατάξεις για την τάχα θωράκιση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων.

Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο η Ν.Δ. αποφάσισε να καταθέσει πλήρη αντιπρόταση συνταγματικών αλλαγών, καθιστώντας απολύτως διακριτές τις διαφορές της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων θα εισηγηθεί τη συνταγματική κατοχύρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα προτείνει πενταετή θητεία της Βουλής, με πλήρη αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, και την αναβάθμιση των αρμοδιότητων του ΠτΔ, χωρίς όμως να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι με δηλώσεις που έκανε στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα όχι μόνον μιας ριζοσπαστικής αλλά και μιας συναινετικής αναθεώρησης του Συντάγματος και επαναφέρει την πρότασή του ο ΠτΔ να εκλέγεται από τον λαό με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες (ακόμη και σε σχέση με το 1975), εισηγούμενος κατ' ουσίαν μια προεδρική Δημοκρατία.

Η προβλεπόμενη διαδικασία

Καθώς είναι βέβαιον ότι μετά τις 24 Ιουλίου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις προθέσεις του, η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο θα μονοπωλούν τις συζητήσεις, χρήσιμο είναι σήμερα να θυμηθούμε τη διαδικασία που προβλέπεται για να γίνουν οι σχετικές αλλαγές.

Για να μεταβληθεί το Σύνταγμα, πρέπει να προαποφασιστούν από αυτήν τη Βουλή ποια άρθρα του τελούν υπό αναθεώρηση. Σχετική πρόταση μπορούν να καταθέσουν 50 βουλευτές, και γι' αυτό είθισται οι μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές δυνάμεις (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.) να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, αναφέροντας ρητώς ποια άρθρα εισηγούνται να αναθεωρηθούν και με ποια διατύπωση. Η λεπτομέρεια αυτή είναι καθοριστική, καθώς για να αλλάξει ένα άρθρο χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, είτε σε αυτήν την Βουλή, είτε στην επόμενη. Για να το πούμε απλά, όσα άρθρα εγκριθούν από αυτήν την Βουλή ως αναθεωρητέα με απλή πλειοψηφία (άνω των 151 ψήφων) στην επόμενη πρέπει να λάβουν άνω των 180 ψήφων, ενώ όσα ψηφισθούν με περισσότερες από 180 ψήφους σε αυτήν τη Βουλή, μπορούν στην επόμενη να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία. Γι' αυτό και συνήθως η αντιπολίτευση δεν προσφέρει απλόχερα τη συναίνεσή της, αν δεν έχει διασφαλίσει ότι τα άρθρα που θα εγκρίνει στην πρώτη Βουλή θα αλλάξουν με τη διατύπωση που και εκείνη επιθυμεί στην επόμενη.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, το Σύνταγμα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για την άμεση αλλαγή του. Συγκεκριμένα απαιτεί την ψήφο 200 βουλευτών, ενώ σε άλλη περίπτωση (αν ψηφισθεί, δηλαδή, με απλή πλειοψηφία) ο νέος εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση