Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Bολές κατά Καμμένου για δύο τροπολογίες
Bολές κατά Καμμένου για δύο τροπολογίες

Bολές κατά Καμμένου για δύο τροπολογίες

Την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε χθες στη Βουλή η επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας να επιδιώξει με κατεπείγουσες διαδικασίες την ψήφιση δύο τροπολογιών, μέσω των οποίων αλλάζουν οι υφιστάμενες διαδικασίες σε θέματα προμηθειών καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε υποθέσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Ειδικότερα, οι τροπολογίες που εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο κύρωσης διακρατικής συμφωνίας με την Κύπρο, και οι οποίες τελικώς ψηφίστηκαν μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προβλέπουν: Για τα καύσιμα, η εξαίρεση των συγκεκριμένων προμηθειών «από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας». Οι προμήθειες αυτές έχουν κόστος 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ΥΕΘΑ υποστηρίζει ότι οι ακολουθούμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πως υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς και ότι η νέα διαδικασία θα γίνει μέσω διαγωνισμών. Για τα αντισταθμιστικά, έως και η «αυτοδίκαιη ποινικών ρητρών που αφορούν ανεκτέλεστες υποχρεώσεις» παλαιότερων συμβάσεων. «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκύψει απώλεια δημοσίων εσόδων, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί», σημειώνεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης δείχνει η αιτιολογική έκθεση για το θέμα των καυσίμων. Για το δεύτερο, για την πιο αμαρτωλή υπόθεση της μεταπολιτευτικής περιόδου, τα αντισταθμιστικά, γιατί δεν το φέρνετε προς συζήτηση στην επιτροπή;» αναρωτήθηκε ο κ. Ν. Δένδιας (Ν.Δ.). «Οφείλετε εξηγήσεις. Η διαδικασία που φέρνετε είναι αδιαφανής. Είναι προβληματική η διατύπωση της τροπολογίας» υποστήριξε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη). «Χρειάζεται συζήτηση πολλών ωρών το θέμα με τα αντισταθμιστικά. Καταψηφίζουμε και τις δύο τροπολογίες, μετά πάθους», τόνισε η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). «Είναι γκρίζα η διαδικασία που προτείνετε. Χρειάζεται διαβούλευση, διαφάνεια, λογοδοσία» είπε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Υπέρ της απόσυρσης των τροπολογιών τάχθηκε και ο κ. Ι. Σαρίδης (Εν. Κεντρώων).
Η απάντηση του υπουργού Αμυνας
Σε υψηλούς τόνους απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέρριψε το σύνολο της κριτικής, υπεραμύνθηκε των επιλογών του οι οποίες, όπως είπε, ενισχύουν τη και καθιστούν πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις τις διαδικασίες.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

  • Στην Αργαλαστή οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σοφία Ζαχαράκη #ΔΗΜΤΟΝοτίουΠηλίου - https://t.co/9m8ETKTjgR -

"Αλιεύοντας" την είδηση