Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Μπλόκο από τρόικα στο πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών επαγγελματιών
Μπλόκο από τρόικα στο πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών επαγγελματιών

Μπλόκο από τρόικα στο πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών επαγγελματιών

Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρς έθεσε το κουρτέτο των πιστωτών την πρωθυπουργική εξαγγελία για έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους επαγγελματίες με ταυτόχρονο «πάγωμα» παλαιών οφειλών, εντάσσοντας την όποια συζήτηση στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για τη λειτουργία του ακατάσχετου λογαριασμού και την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισαν ότι τέτοιες κινήσεις αντιστρατεύονται την προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας πληρωμών, ενώ αμφισβήτησαν και τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.

Ενστάσεις εξέφρασαν οι δανειστές και αναφορικά με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή των ταμείων εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης των γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων σε επαγγελματικά ταμεία.

Αν και από το κυβερνητικό επιτελείο δεν προκύπτει κλίμα πλήρους απόρριψης της ελληνικής πρότασης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, από 1η Ιανουαρίου 2017, σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ (ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους), υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν απρόσκοπτα τις τρέχουσες εισφορές τους, κατά τη χθεσινή συνάντηση οι επικεφαλής των θεσμών εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις τόσο σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου στα δημόσια οικονομικά, όσο και αναφορικά με τη λογική που τείνει να παγιωθεί στην Ελλάδα με τις συνεχείς «τελευταίες ευκαιρίες» προς τους κακοπληρωτές.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα των Ταμείων, χαρακτήρισε την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας ως πολύ σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι σχεδόν το 40% των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα Ταμεία έχουν οφειλές και υπάρχει πλέον διαπιστωμένη αδυναμία πληρωμών. Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων (ενδεχόμενο που έχουν ήδη απορρίψει οι δανειστές), ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρχουν και δικλίδες ασφαλείας για το μεσοδιάστημα, προκειμένου να μη σταματήσουν όλοι να καταβάλλουν εισφορές στα Ταμεία, έως τον Ιανουάριο, ή να μην απενταχθούν από τις ρυθμίσεις όσοι έστω και με δυσκολία εξυπηρετούν ακόμη τις τους.

Αν και στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν η σχετική νομοθετική διάταξη να κατατεθεί στη το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης της β΄ αξιολόγησης, οι ενστάσεις των δανειστών μεταθέτουν αναγκαστικά τον χρόνο μιας ενδεχόμενης νομοθετικής διάταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών (, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία), γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις και αναφορικά με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας (που στηρίζεται σε αίτημα των επαγγελματιών) για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά. Οι δανειστές ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ήδη συνταξιούχων αλλά και για την περιουσία που θα «στερήσουν» από το υπερ-επικουρικό .

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι οι ασφαλιστικές διατάξεις, που ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη , ενώ αναφέρθηκε και στη διάταξη που θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν 10% για τις επιστροφές των αναδρομικών ποσών από τις χιλιάδες συνταξιούχους που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται. Η διάταξη θα προβλέπει μικρότερη δόση στα 50 ευρώ, γεγονός που μειώνει κατά πολύ τις δόσεις, και κατά συνέπεια το που θα δημιουργηθεί στο , εντός του , για το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος, όταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι θα καλυφθεί από την περιουσία του Ταμείου, όπως ορίζει ο νόμος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση