Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η αξιολόγηση έφυγε, ο ανασχηματισμός έρχεται
Η αξιολόγηση έφυγε, ο ανασχηματισμός έρχεται

Η αξιολόγηση έφυγε, ο ανασχηματισμός έρχεται

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και πάλι ο , ενώ το κλίμα για την κυβέρνηση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, λόγω πλειστηριασμών, του επερχόμενου συνδικαλιστικού νόμου, των προβλέψεων για αναιμική ανάπτυξη το 2017, αλλά και εξαιτίας των «αστοχιών» με την επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αναγνωρίζοντας σειρά δυσλειτουργιών, και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη Διεθνή Εκθεση ς. Ομως, πρυτάνευσε η λογική ο να «παγώσει» ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελούσε τη μεγάλη προτεραιότητα. Πλέον, με τη συμφωνία με τους θεσμούς να έχει «κλειδώσει», συνομιλητές του κ. Τσίπρα από την κυβέρνηση και το κόμμα προεξοφλούν πως ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετράει αντίστροφα. Ειδικότερα, ο ανασχηματισμός τοποθετείται στις αρχές του έτους, πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οπότε και θα επικυρωθεί τυπικά η συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, από τον χαρακτήρα των αλλαγών θα διαφανεί και ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα. Εάν ο ανασχηματισμός είναι –το πιθανότερο– διορθωτικός, αυτό θα αποτελεί σαφή ένδειξη πως ο μεταθέτει την προσφυγή στις κάλπες το νωρίτερο για το τέλος του , ή ακόμη και για το 2019. Αντιθέτως, εάν υπάρξει η «έκπληξη» και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι δομικές, εκτιμάται πως ο κ. Τσίπρας έχει κατά νου και τον εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση διορθωτικού ανασχηματισμού, γίνεται λόγος για αντικατάσταση μικρού αριθμού υπουργών και στοχευμένες αλλαγές σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» λέγεται ότι βρίσκονται: ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, καθώς δεν έχει επιτύχει να υπηρετήσει επαρκώς το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί οριστικής στροφής της οικονομίας και επερχόμενων μεγάλων επενδύσεων. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής . Μουζάλας, η έξοδος του οποίου είχε ούτως ή άλλως δρομολογηθεί με τη μετακίνηση σε ευρωπαϊκό «πόστο», άσχετα εάν τελικώς το εγχείρημα δεν τελεσφόρησε. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το όνομα της οποίας είχε συνδεθεί με τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό, για τις οποίες το Μέγαρο δέχεται, πλέον, και διεθνή πίεση. Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. , η θητεία του οποίου σκιάστηκε από τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση