Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αβραμόπουλος και Asselborn στην Αθήνα
Αβραμόπουλος και  Asselborn στην Αθήνα

Αβραμόπουλος και Asselborn στην Αθήνα

Αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn θα έλθουν στην Ελλάδα.

Μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική Ιωάννη Μουζάλα θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο που θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα επωφελούμενοι από το μηχανισμό μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Τριάντα αιτούντες άσυλο θα ταξιδέψουν αεροπορικώς από το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών προς το Λουξεμβούργο.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε: «Αύριο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα η πρώτη πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Κατά το τρέχον έτος, έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στην ΕΕ μέσω Ελλάδας πάνω από 600.000 άτομα.

Η σημερινή μετεγκατάσταση σηματοδοτεί μια συμβολική στιγμή αλλά αποτελεί και ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που πρέπει να καταστεί συστηματική. Πρέπει τώρα να επιταχύνουμε, να αποκτήσουμε πλήρως λειτουργικά «κομβικά σημεία» (hotspots) και να μετατρέψουμε την μετεγκατάσταση σε μια σταθερή διαδικασία.

Συγχαίρουμε το Λουξεμβούργο που έγινε το πρώτο κράτος μέλος το οποίο προχωρεί στην μετεγκατάσταση ατόμων από την Ελλάδα καθώς και για τις πολιτικές του προσπάθειες ως χώρα Προεδρεύουσα του Συμβουλίου για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα. Υπολογίζουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να ακολουθήσουν περισσότερες μετεγκαταστάσεις, από την Ελλάδα και την Ιταλία».

Η αυριανή πρώτη πτήση από την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα έντονων επιτόπιων προπαρασκευαστικών εργασιών από τις αρχές της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, από τον FRONTEX, την EASO, την Europol, την Eurojust, την IOM, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από τοπικές ΜΚΟ και από τους ειδικούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος και ο Υυπουργός Asselborn θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό , τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Schulz και τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική για να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο στις 06:45 ώρα Ελλάδος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Θα ακολουθήσουν σύντομες κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο (07:30 ώρα Ελλάδος).

Ιστορικό

Στις 14 Σεπτεμβρίου, το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αποφάσισε τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, και στις 22 Σεπτεμβρίου το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων συμφώνησε σχετικά με τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη που πλήττονται άμεσα από την κρίση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, οι αιτούντες άσυλο με υψηλές πιθανότητες επιτυχούς επεξεργασίας των αιτήσεών τους[1] θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπου έχουν αφίχθη, σε άλλα κράτη μέλη όπου οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου θα υποβληθούν σε επεξεργασία. Αν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των εν λόγω αιτήσεων είναι επιτυχές, οι αιτούντες θα πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα με δικαίωμα διαμονής στο κράτος μέλος στο οποίο έχουν μετεγκατασταθεί.

Η μετεγκατάσταση θα διαρκέσει δύο έτη, και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθεί ειδική χρηματοδότηση ύψους 780 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του εν λόγω προγράμματος. Τα δικαιούχα κράτη μέλη μετεγκατάστασης θα λάβουν 6.000 ευρώ ανά πρόσωπο που έχει μετεγκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50 % προκειμένου να διασφαλίζει ότι οι εθνικές αρχές διαθέτουν τα μέσα για να ενεργήσουν πολύ γρήγορα. Οι χώρες που επωφελούνται από τη μετεγκατάσταση θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε πρόσωπο που μετεγκαθίσταται, για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς στα κράτη μέλη της μετεγκατάστασης.

Η πρώτη πτήση μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, όταν 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στη Σουηδία. Στις 21 Οκτωβρίου, 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία και τη Συρία μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στη Σουηδία και 48 στη Φινλανδία. Συνολικά 86 αιτούντες άσυλο έχουν μέχρι σήμερα μεταφερθεί από την Ιταλία υπό το νέο καθεστώς.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση