Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ντόμινο βίας στους καταυλισμούς προσφύγων
Ντόμινο βίας στους καταυλισμούς προσφύγων

Ντόμινο βίας στους καταυλισμούς προσφύγων

Στον «ύπνο» έπιασε τις Αρχές η απόδραση των μεταναστών από το hotspot της Χίου χθες, εξέλιξη που αναμένεται να σηματοδοτήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τήρηση της Συμφωνίας της 20ής Μαρτίου Ε.Ε. – Τουρκίας. Σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, κατ' εφαρμογήν της Συμφωνίας της 20ής Μαρτίου Ε.Ε. – Τουρκίας, απαγορεύεται η έξοδος από τη δομή που είναι κλειστή, ωστόσο η Αστυνομία έως αργά το απόγευμα δεν είχε παρέμβει.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε χθες σε σχέση με την ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, αλλά για πρώτη φορά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο χρήσης αστυνομικής βίας για όσους δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, έχουν δημιουργηθεί 6.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ στην βρίσκονται παραπάνω από 12.000 άτομα (11.318, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή), το 50% των οποίων είναι παιδιά.

Μετά τα σοβαρά που σημειώθηκαν τη νύχτα της προηγούμενης Πέμπτης προς Παρασκευή στο hotspot της Χίου (όπου διαμένουν 1.529 άτομα, ενώ η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει 1.) και τον τραυματισμό 6 ατόμων, περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες χθες το πρωί έφυγαν με όλα τους τα υπάρχοντα, ανενόχλητοι, ανοίγοντας μια τρύπα στο συρματόπλεγμα του hotspot. Κάποιοι κατευθύνθηκαν στη Σούδα, στον χώρο που φιλοξενούνταν οι μετανάστες πριν από τη δημιουργία του hotspot στο Χαλκειός, και κάποιοι άλλοι στο λιμάνι.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε στην «Κ» ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους παραχωρήθηκε ο χώρος στο Χαλκειός από τον Δήμο για τη δημιουργία του hotspot. «Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν υπάρχουν υποδομές για να παραμείνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι κλεισμένοι για τόσο καιρό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι στο νησί έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις στο πόδι, χωρίς προετοιμασία.

Από το hotspot στη Χίο (στο εσωτερικό της εγκατάστασης) έχουν αποχωρήσει οι Γιατροί του Κόσμου, καθώς στη σύρραξη καταστράφηκε το της οργάνωσης, αλλά και οι άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας. Κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ζητούν ενίσχυση των δυνάμεών τους.

Στη Σάμο

Και σε αυτό το νησί η Αστυνομία εκπέμπει SOS, καθώς οι δυνάμεις που διαθέτει δεν επαρκούν για τη του hotspot, υπό τις νέες συνθήκες λειτουργίας του ως κλειστού υ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο, κατ' εφαρμογήν της Συμφωνίας, προβλέπει την και ιδιωτικών εταιρειών για τη των hotspots.

Από τους 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν χθες στη χώρα μας, οι 5.571 παραμένουν σε κλειστά κέντρα στα νησιά, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Δύο συλλήψεις

Ταυτόχρονα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να επιβιβαστούν στα πούλμαν που έφτασαν χθες το πρωί για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας.

Δύο άτομα συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος χθες στον Πειραιά για απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη που σχηματίστηκε, διέδιδαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και πρότειναν στους μετανάστες να τους μεταφέρουν αντί αδράς αμοιβής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση