Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Άρχισε η προσωρινή εφαρμογή της CETA στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Άρχισε η προσωρινή εφαρμογή της CETA στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άρχισε η προσωρινή εφαρμογή της CETA στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βουλή καλείται να παρέμβει για την προστασία των κοινών αγαθών, των δημόσιων θεσμών, της κοινωνικής πρόνοιας και του Περιβάλλοντος

Στις 21 Σεπτεμβρίου ετέθη σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γνωστής CETA.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν ότι είναι αντίθετοι με τη συμφωνία αυτή που, μεταξύ των άλλων, περιορίζει τις κοινωνικές ρυθμίσεις, ιδιωτικοποιεί κοινωνικά δημόσια αγαθά -ακόμα και το νερό- απορυθμίζει το τομέα της εργασίας και περιορίζει την προστασία του Περιβάλλοντος χάριν του οικονομικού κέρδους.

Η θέση των Οικολόγων Πράσινων προσδιορίστηκε με σαφήνεια στο 13ο Συνέδριο τους, σε αποφάσεις του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου, με παρεμβάσεις τους στη Βουλή και αντιτάχθηκαν σε επιμέρους θέματα με Δελτία Τύπου.

Ειδικότερα συμμετέχουν ενεργά με παρεμβάσεις των εκπροσώπων τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αντιτασσόμενοι στη ψήφιση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή και έχουν συμμετάσχει, δηλώνοντας αλληλέγγυοι, στις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι οι επιπτώσεις της συμφωνίας στο περιβάλλον, τη δημοκρατία, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και την οικονομία γενικότερα θα είναι αρνητικές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συμπαράταξη με τους Ευρωπαίους Πράσινους ζητούν και παλεύουν για ριζικές στις πολιτικές της Ε.Ε. σε σχέση με το διεθνές εμπόριο, με προτεραιότητες το σεβασμό στη φύση, τον άνθρωπο και τις επόμενες γενιές, για μια αληθινά βιώσιμη ευημερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, Οι Οικολόγοι Πράσινοι υιοθετούν τις προτάσεις που κατέθεσε η Πρωτοβουλία «STOP CETA TiSA Ελλάδας», στην οποία συμμετέχουν ενεργά μέλη τους, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση:

ü α) Να συγκληθεί εκ νέου η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες,

ü β)Η ελληνική Βουλή να πάρει θέση και να στηρίξει για την πρόσφατη προσφυγή του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Σύστημα Εταιρικής Επιδιαιτησίας (ICS),

ü γ) Να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της CETA στην Ελλάδα, πριν κληθεί η Ελληνική Βουλή να πάρει θέση επί της συμφωνίας CETA.

"Αλιεύοντας" την είδηση