Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Το ΑΠΘ τίμησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Το ΑΠΘ τίμησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Το ΑΠΘ τίμησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Jean-Claude Juncker: «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ιστορία – ένα ταξίδι ανθρωπισμού»

Το Θεσσαλονίκης υποδέχεται σήμερα έναν Ευρωπαίο φιλέλληνα, καταδεικνύοντας τον σταθερό προσανατολισμό του στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ , σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Η τελετή έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και Ελλήνων υπουργών, καθώς στον ίδιο χώρο –το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης– τις πρωινές χώρες θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας.

Η ομιλία του κ. θα έχει θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού» στην εκδήλωση που θα αρχίσει στις 8 μ.μ. Πρώτη επιλογή ήταν η τελετή αναγόρευσης να πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο χώρος του Μεγάρου επελέγη και για λόγους ασφαλείας της εκδήλωσης, καθώς ήδη τα μέτρα θα είναι αυξημένα λόγω της συνάντησης κορυφής. Εντός του ιδρύματος υπήρξαν αντιδράσεις κατά της επιτιμοποίησης Γιούνκερ από αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και συνδικαλιστικούς φορείς, μειοψηφικής εμβέλειας.

Jean-Claude Juncker: «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ιστορία – ένα ταξίδι ανθρωπισμού»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είπε:

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Πρύτανη,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρύτανη για τα καλά κι ευγενικά του λόγια. «Ευχαριστώ πολύ, Περικλή».
Αισθάνομαι πολύ περήφανος που μου απονέμεται αυτός ο υψηλού κύρους τίτλος του επίτιμου διδάκτορα. Το γεγονός ότι προέρχεται από την ιστορική Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη τιμή.

Και θα πρέπει επίσης να πω ότι η απονομή αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη ημέρα στην ομολογουμένως όχι και τόσο ένδοξη νομική σταδιοδρομία μου. Πράγματι, νόμιζα ότι είχε λήξει την ίδια ημέρα που ορκίστηκα στον δικηγορικό σύλλογο του Λουξεμβούργου το 1982!

Ακόμη όμως κι αν η άσκηση της δικηγορίας έληξε για μένα προτού αρχίσει, η επιδίωξη της δικαιοσύνης — και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης — ήταν πάντα η κινητήρια δύναμή μου. Μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες και τις αξίες μας, και να προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της ς.

Εκεί ακριβώς έχει τις ρίζες του τούτο το σπουδαίο Πανεπιστήμιο καθώς και τα πολλά σπουδαία μυαλά που έχουν περάσει από αυτό.

Η ελληνική φιλοσοφία ανέκαθεν υπήρξε η έμπνευση σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία μου. Αλλά περισσότερο από έμπνευση, συχνά υπήρξε οδηγός για να βρω απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα.
Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα γι' αυτό απ' ό,τι τα διδάγματα του ανδρός που δάνεισε το όνομά του σε τούτο το σπουδαίο ίδρυμα.

Ο Αριστοτέλης είναι περισσότερο από ένα όνομα για το Πανεπιστήμιο αυτό. Η επιρροή του βρίσκεται παντού: στην , στην , στον ακαδημαϊκό χώρο. Πέρσι γιορτάσαμε 2400 χρόνια από τη γέννησή του. Αλλά οι θεωρίες του για τον ανθρωπισμό, λόγου χάρη, είναι εξίσου επίκαιρες σήμερα όπως ακριβώς ήταν και τότε.

Μας διδάσκει ότι η αρετή βρίσκεται στη «μεσότητα μεταξύ δύο ακροτήτων», στη μέση ανάμεσα στα άκρα. Ότι η κατανόηση, η καλοσύνη και η συμπόνια έχουν καίρια σημασία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια κοινωνία. Και ότι οι άνθρωποι είναι πρωτίστως όντα κοινωνικά.

Αυτή είναι μια από τις καταλληλότερες περιγραφές για την Ένωσή μας. Η Ευρώπη είναι συσπείρωση ανθρώπων γύρω από κοινές αξίες.

Κατά τη μακρά και συχνά τραγική ιστορία μας, διαπιστώνουμε τη ζημία που προξενεί η απομάκρυνσή μας από τον ανθρωπισμό. Έχει πολύ συχνά βυθίσει την Ευρώπη στο σκοτάδι και στη δίνη του πολέμου, της βίας και της διχόνοιας.

Το δίδαγμα είναι απλό. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε όλα όσα μας ενώνουν. Τις αξίες που μοιραζόμαστε. Την κοινωνία μέσα στην οποία εργαζόμαστε. Και τη συμπόνια και την αλληλεγγύη που δείχνουμε ο ένας στον άλλον.

Πάνω σε όλα αυτά έχει οικοδομηθεί η Ένωσή μας. Και για όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, καθώς η Ευρώπη κοιτάζει προς το μέλλον της.

Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να γίνει από ό,τι εδώ στην Ελλάδα. Και θα ήθελα να πω πόσο υπέροχη είναι η επιστροφή εδώ.

Το λέω αυτό όχι μόνο γιατί βλέπω τόσους πολλούς παλιούς φίλους εδώ. Και όχι μόνο επειδή η άφιξή μου συμπίπτει με τη στιγμή που ο άνεμος επιστρέφει στα πανιά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αλλά το λέω επειδή η χώρα αυτή κατέχει ιδιαίτερη θέση στην μου και στην της Ένωσής μας.

Είναι ένα έθνος που στηρίζεται σε αξίες, ιδέες και αρχές. Είναι το λίκνο της δημοκρατίας, το σταυροδρόμι του πολιτισμού και ο δρόμος για τη σύγχρονη εποχή. Και έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Ένωσή μας αφότου εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον λαό της Ελλάδας. Για την υπομονή και την αποφασιστικότητά σας. Για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκριθήκατε στην προσφυγική κρίση με τη μεγαλύτερη ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και απλοχεριά.

Η χώρα σας στέκεται ξανά στα πόδια της χάρη στη δική σας θυσία και σκληρή δουλειά.

Για μένα, οι άνθρωποι προέχουν πάντα — δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα. Γι' αυτό και πάντοτε μιλώ πρώτα για αξιοπρέπεια και μετά για δεκαδικά ψηφία. Πρώτα για άτομα και μετά για προγράμματα.

Και στους καλούς και στους δύσκολους καιρούς — και στις χαρές και στις αναποδιές — είμαι και θα είμαι πάντοτε πιστός φίλος.

Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα με όλων των ειδών τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα παραμένει εκεί που ανήκει: στην καρδιά της Ένωσή μας και της ζώνης του ευρώ.

Ως πρόεδρος της Ευρωομάδας συνέβαλα στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους και πίεσα για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους. Ως υποψήφιος για την τωρινή μου θέση υποστήριξα ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και λογοδοσία. Υποστήριξα ότι η κοινωνική διάσταση — η ανθρώπινη διάσταση — πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε μελλοντικού προγράμματος.

Και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχω αγωνιστεί για το κοινό ευρωπαϊκό μας σχέδιο. Έχω αγωνιστεί για δημοκρατία, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Και έχω αγωνιστεί για τον ελληνικό λαό που τόσο έχει υποφέρει.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πλέον καιρός να γυρίσουμε σελίδα. Και αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα.

Σήμερα, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη επιστρέφουν.

Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,1 % το 2017 και κατά 2,5 % το 2018. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα χωρίς εργασία, αλλά η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3 % το προηγούμενο έτος. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι οχτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προηγούμενου έτους και ήδη υπερβαίνει τον στόχο του τέλους του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Η πρόοδος αυτή εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας που η χώρα έχει εφαρμόσει κατά την τελευταία διετία.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι πιστωτές της προέβησαν τελικά σε καταβολές.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου που εστιάζει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων.
Και έχω τη μεγάλη χαρά να σας ανακοινώνω κι άλλα καλά νέα. Χθες, προτείναμε να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, πράγμα που δίνει το μέτρο της μεγάλης προόδου που έχει σημειωθεί από την καταστροφική οικονομική κατάσταση του 2009.

Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας.

Ήδη το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν εκείνη που επέμενε ότι οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν από τον ελληνικό λαό δεν θα ήταν δίχως πλαισίωση.

Αποφασίσαμε τότε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ενισχύσει τις επενδύσεις με ποσό ύψους έως και 35 δισ. ευρώ στη χώρα μέχρι το 2020, ώστε να συμβάλλουν στην επιστροφή της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δύο σχεδόν έτη αφότου ξεκίνησε το εν λόγω σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη, η Ελλάδα είχε λάβει σχεδόν 11 δισ. ευρώ από μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων της ΕΕ.

Εδώ στη Θεσσαλονίκη, έχουμε επενδύσει 407 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη ενός σύγχρονου αυτοοδηγούμενου συστήματος μετρό που θα τονώσει την τοπική οικονομία. Έως το 2020, θα εξυπηρετεί σχεδόν 250 000 επιβάτες ημερησίως και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη. Θα το συνοδεύσουμε με ποσό ύψους 323 εκατ. ευρώ για περαιτέρω επέκταση της γραμμής, καθιστώντας ευκολότερη τη ζωή όσων μετακινούνται στην πόλη.

Και ακριβώς αυτήν την εβδομάδα ανακοινώσαμε επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ευρυζωνικής κάλυψης κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G). Αυτό αποτελεί μέρος του ποσού ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε επενδύσεις που ήδη αναμένεται να ενεργοποιηθούν στην Ελλάδα μέσω του σχεδίου Γιούνκερ — και του ποσού άνω των 200 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα έργα αυτά μπορούν να έχουν μετασχηματιστικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια ένδειξη της δέσμευσης και της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό. Και αποτελούν σύμβολο ελπίδας για το μέλλον.

Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά αλλά τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας και υπάρχει πλέον πραγματική δυναμική προόδου. Υπάρχουν όλα τα για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ως φίλος όμως πιστός της χώρας αυτής, έχω καθήκον να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Σε ό,τι με αφορά η παρούσα πρόκληση δεν είναι απλώς οικονομική και κοινωνική.

Πρόκειται περισσότερο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, κατάλληλου για τον σκοπό που καλείται να εκπληρώσει και ικανού να υλοποιήσει τις υποσχέσεις αυτής της σπουδαίας δημοκρατίας. Επί αιώνες, έχετε διδάξει τον υπόλοιπο κόσμο — βρίσκεται στα γονίδιά σας.

Αλλά οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να επέλθουν δεν πρέπει να θεωρηθούν ως επιβολή. Στην πραγματικότητα είναι το κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της χώρας αυτής. Για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους εκείνους που περνούν από τούτο το Πανεπιστήμιο και από τα σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι καιρός για πολιτική συναίνεση, θάρρος και ανάληψη ευθύνης για τα ζητήματα που έχουν σημασία για το μέλλον: οικοδόμηση αποτελεσματικού κράτους, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δημιουργία δίκαιου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος και συντάξεων για τις μελλοντικές γενεές, επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από αυτά.

Τα καλά νέα είναι ότι ολόκληρη αυτή η περιοχή ήδη δείχνει τον δρόμο.

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ανέκαθεν εξωστρεφής. Κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Χωνευτήρι βιομηχανίας, πολιτισμών και ιστορίας.

Είναι ο τόπος μερικών από τα άτομα με τον μεγαλύτερο ζήλο, εξωστρέφεια και επιχειρηματικό πνεύμα στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο σπουδαίος γιός τούτης της πόλης, ο Μέγας Αλέξανδρος: «Τίποτε δεν είναι αδύνατο για εκείνον που θα προσπαθήσει».

Και αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα που καθιστά τη Θεσσαλονίκη κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Η πόλη πρέπει να παραμείνει πιστή στον εαυτό της και να διατηρήσει όσα την κάνουν επιτυχημένη.

Η υπόλοιπη Ελλάδα, η υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να μάθουν από εσάς.

«Θεσσαλονίκη είσαι μια, στον κόσμο δεν είν' άλλη». Υπάρχει μόνο μια Θεσσαλονίκη.

Και σήμερα το μήνυμά μου είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω σας, στο κάθε σας βήμα. Μπορεί να μην ήταν πάντα έτσι στη μακρά σας ιστορία, αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως η Ευρώπη είναι εδώ.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο της ιστορίας της.

Ξεπερνάμε την πολυεπίπεδη κρίση που μας απείλησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Τα 27 κράτη μέλη είναι περισσότερο ενωμένα από ποτέ μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ούριος άνεμος φυσά για την οικονομία της Ευρώπης. Και η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη επιστρέφει.

Δύο πράγματα μας δείχνει αυτό:

Πρώτον, ότι ο Αριστοτέλης είχε δίκιο όταν είπε ότι «τη ζοφερότερη στιγμή πρέπει να εστιάσουμε στο φως». Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς υπόψη μας αυτά για τα οποία εργαζόμαστε. Μια Ένωση αξιών που να ενδυναμώνει και να προστατεύει τους πολίτες της. Ακόμη και τις ζοφερότερες μέρες — και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα τις θυμάται όπως τις θυμάμαι κι εγώ — αρνηθήκαμε να λησμονήσουμε αυτά για τα οποία αγωνιζόμασταν.

Και δεύτερον ότι τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη και η Ελλάδα να κοιτάξουν μπροστά. Να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις σαφείς, γενικότερες συνθήκες για την οικοδόμηση ενός λαμπρότερου μέλλοντος.
Στις αρχές του έτους ανοίξαμε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρό του και γι' αυτόν τον λόγο έχει τόση σημασία για σας να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στη συζήτηση αυτή και να μας βοηθήσετε να διαμορφώσουμε το καλύτερο αύριο για όλους.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δρόμοι που θα μπορούσαμε ν' ακολουθήσουμε. Όποια όμως λεωφόρο κι αν επιλέξουμε, πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις τέσσερεις αρετές του Αριστοτέλη: σύνεση, εγκράτεια, θάρρος και δικαιοσύνη.

Γι' αυτές ακριβώς θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

«ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ» — Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.”

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση