Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P
Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Την νβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η αναβάθμιση αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπάντεχη και ασφαλώς ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η S&P μόλις την Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε νέα αξιολόγηση της Ελλάδας αφότου ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την σύμφωνα με την S&P. Πρώτον, η γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και δεύτερον η εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική, απ' όσο είχε προβλεφθεί, στα πολλαπλά οικονομικά σοκ που πέρασε στη διάρκεια του 2015. «Παρά τις δύο βουλευτικές εκλογές, το , την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αύξηση φόρων, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόνο λίγο πέρυσι (-0,3% είναι η πρόβλεψή μας για το του 2015), με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται κατά 12%», αναφέρεται στο σκεπτικό του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κεφάλαιο που πάντοτε επηρεάζει σημαντικά την πιστοληπτική αξιολόγηση, οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ουσιαστικά στασιμότητα το 2016 αντί για μεγάλη ύφεση που ήταν η αρχική εκτίμηση πολλών αναλυτών αλλά και τις ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, που στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος προβλέπει ύφεση 0,7% του .

«Η πρόβλεψή μας για την ελληνική οικονομία είναι ουσιαστικά ένας μηδενικής ανάπτυξης, ακολουθούμενος από ισχυρή ανάκαμψη». Οσον αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η S&P προβλέπει ότι αυτός θα διαμορφωθεί εφέτος στο 0,4% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5%) και θα αυξηθεί κοντά στο 2% μέχρι το 2019, «σημαντικά κάτω από τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018». Αναφορικά με το χρέος, η S&P προβλέπει ότι θα υπάρχει περιορισμένη αναδιάρθρωσή του με τη μορφή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και επέκτασης της ς ωρίμανσης των ομολόγων. Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μεγάλη περίοδο ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων και το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής τους, η S&P κρίνει ότι το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο. Ωστόσο ακόμη και με υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (5%), η S&P θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 13 χρόνια προτού το επίπεδο του χρέους υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση