Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P
Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής ς , επικαλούμενος το γεγονός ότι η ελληνική συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η αναβάθμιση αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπάντεχη και ασφαλώς ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η μόλις την Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε νέα της Ελλάδας αφότου ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της Ελλάδας σύμφωνα με την S&P. Πρώτον, η γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και δεύτερον η εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική, απ' όσο είχε προβλεφθεί, στα πολλαπλά οικονομικά σοκ που πέρασε στη διάρκεια του 2015. «Παρά τις δύο βουλευτικές , το δημο, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αύξηση φόρων, η συρρικνώθηκε μόνο λίγο πέρυσι (-0,3% είναι η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ του 2015), με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται κατά 12%», αναφέρεται στο σκεπτικό του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κεφάλαιο που πάντοτε επηρεάζει σημαντικά την πιστοληπτική αξιολόγηση, οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ουσιαστικά στασιμότητα το 2016 αντί για μεγάλη ύφεση που ήταν η αρχική εκτίμηση πολλών αναλυτών αλλά και τις ίδιας της ελληνικής ς, που στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος προβλέπει ύφεση 0,7% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση