Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P
Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Απρόσμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ς κατά δύο βαθμίδες από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ελληνική συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η αναβάθμιση αυτή τη στιγμή αποτελεί αναπάντεχη και ασφαλώς ευχάριστη εξέλιξη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η S&P μόλις την Πέμπτη είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε νέα αξιολόγηση της ς αφότου ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την σύμφωνα με την S&P. Πρώτον, η γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και δεύτερον η εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο ζήτημα της μεταρς του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική, απ' όσο είχε προβλεφθεί, στα πολλαπλά οικονομικά σοκ που πέρασε στη διάρκεια του 2015. «Παρά τις δύο βουλευτικές εκλογές, το δημοψήφισμα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αύξηση φόρων, η συρρικνώθηκε μόνο λίγο πέρυσι (-0,3% είναι η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ του 2015), με τις επενδύσεις να συρρικνώνονται κατά 12%», αναφέρεται στο σκεπτικό του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κεφάλαιο που πάντοτε επηρεάζει σημαντικά την πιστοληπτική αξιολόγηση, οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ουσιαστικά στασιμότητα το 2016 αντί για μεγάλη που ήταν η αρχική εκτίμηση πολλών αναλυτών αλλά και τις ίδιας της ελληνικής ς, που στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος προβλέπει 0,7% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση