Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Απορρίπτει η ΝΔ την εισήγηση ΕΛΚ για το προσφυγικό
Απορρίπτει η ΝΔ την εισήγηση ΕΛΚ για το προσφυγικό

Απορρίπτει η ΝΔ την εισήγηση ΕΛΚ για το προσφυγικό

Σε μείζον θέμα που καταδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις βορρά – νότου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια σχετικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται το προσχέδιο απόφασης του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη όπου, μεταξύ άλλων, ασκείται σκληρή σε Ελλάδα και για την αδυναμία ς των συνόρων τους.

Μάλιστα, σε σκληρή το προσχέδιο υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2007 και 2013 η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία (389 εκατομμύρια η , αντιστοίχως) χωρίς όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη των συνόρων.

Η διατύπωση στο προσχέδιο του ΕΛΚ προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη να εμφανίζεται οργισμένος ενώ παρέμβαση για το θέμα στις πρωινές συνεδριάσεις πραγματοποίησε η κ. και, νωρίτερα, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρξει απαλοιφή της σχετικής αναφοράς καθώς με αυτό τον τρόπο αδικείται η προσπάθεια των δύο λαών, και κυρίως του ελληνικού, που υφίσταται δυσανάλογο βάρος από την προσφυγική πίεση. Ωστόσο, οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, η γερμανική χριστιανοδημοκρατία αλλά και οι ιταλοί συντηρητικοί (σ.σ. προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Ρέντσι) αποδέχτηκαν ως μόνη παραχώρηση να αντί της αρχικής, γενικής αναφοράς στην Ελλάδα και την Ιταλία, να υιοθετηθεί η φράση «Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας…».

Παρά τις αλλαγές στο κείμενο του προσχεδίου για το μεταναστευτικό στο συνέδριο του ΕΛΚ, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε ικανοποιημένη και το απέρριψε, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί η Ν.Δ. ότι «εξάγει» την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση στο εξωτερικό. Το θέμα αναμένεται να θίξει, εκ νέου, αύριο και ο κ. Ευ. κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Συνεδρίου και στις κατ' ιδίαν διμερείς επαφές με ηγέτες του ΕΛΚ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση