Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Απορρίπτει η ΝΔ την εισήγηση ΕΛΚ για το προσφυγικό
Απορρίπτει η ΝΔ την εισήγηση ΕΛΚ για το προσφυγικό

Απορρίπτει η ΝΔ την εισήγηση ΕΛΚ για το προσφυγικό

Σε μείζον θέμα που καταδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις βορρά – νότου στην Ευρωπαϊκή σχετικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται το απόφασης του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη όπου, μεταξύ άλλων, ασκείται σκληρή κριτική σε Ελλάδα και Ιταλία για την αδυναμία φύλαξης των συνόρων τους.

Μάλιστα, σε σκληρή γλώσσα το προσχέδιο υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2007 και 2013 η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία (389 εκατομμύρια η Ιταλία, αντιστοίχως) χωρίς όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη φύλαξη των συνόρων.

Η διατύπωση στο προσχέδιο του ΕΛΚ προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη να εμφανίζεται οργισμένος ενώ παρέμβαση για το θέμα στις πρωινές συνεδριάσεις πραγματοποίησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και, νωρίτερα, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρξει απαλοιφή της σχετικής αναφοράς καθώς με αυτό τον τρόπο αδικείται η προσπάθεια των δύο λαών, και κυρίως του ελληνικού, που υφίσταται δυσανάλογο βάρος από την προσφυγική πίεση. Ωστόσο, οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, η γερμανική χριστιανοδημοκρατία αλλά και οι ιταλοί συντηρητικοί (σ.σ. προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Ρέντσι) αποδέχτηκαν ως μόνη παραχώρηση να αντί της αρχικής, γενικής αναφοράς στην Ελλάδα και την Ιταλία, να υιοθετηθεί η φράση «Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας…».

Παρά τις στο κείμενο του προσχεδίου για το μεταναστευτικό στο συνέδριο του ΕΛΚ, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έμεινε ικανοποιημένη και το απέρριψε, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί η Ν.Δ. ότι «εξάγει» την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση Τσίπρα στο εξωτερικό. Το θέμα αναμένεται να θίξει, εκ νέου, αύριο και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κατά την του στην Ολομέλεια του Συνεδρίου και στις κατ’ ιδίαν διμερείς επαφές με ηγέτες του ΕΛΚ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση