Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Απομακρύνεται η συζήτηση περί απομείωσης χρέους;
Απομακρύνεται η συζήτηση περί απομείωσης χρέους;

Απομακρύνεται η συζήτηση περί απομείωσης χρέους;

Η ​​συζήτηση για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την όποια επίδρασή τους στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι κατά κάποιο τρόπο παραπλανητική. Εάν εμείς πράξουμε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, τότε αφενός μεν θα διευκολύνουμε την έξοδό μας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, αφετέρου δε θα δώσουμε νέα ώθηση στο μείζον (για εμάς) θέμα της περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές «ισορροπίες» στη . Δυστυχώς όμως, δεν βοηθάμε εμείς, ως Ελληνες, την όλη κατάσταση. Εξηγούμαι πάραυτα.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η δημοσίευσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (για το έτος 2016) τα οποία καταγράφουν τις ανά χώρα εξελίξεις σε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών. Τα στοιχεία αυτά σίγουρα παρακολουθούνται από τους ανά την υφήλιο επίδοξους επενδυτές και επομένως δημιουργούν θετικό ή αρνητικό κλίμα στις όποιες σκέψεις (ή διαθέσεις) τους να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους.

Πραγματικά, μου προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι τα παραπάνω στοιχεία αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τόσο από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσο και από τους οικονομικούς σχολιαστές των όσων διαδραματίζονται στην ελληνική .

Μεταξύ λοιπόν 215 κρατών, η (http://info.worldbank.org/governance/wgi/#home) μας κατατάσσει, για το 2016, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε σχέση με τις επι μας στον καλούμενο δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (government effectiveness), ο οποίος καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. Προξενεί επιπλέον θλιβερή εντύπωση ότι η επίδοση της χώρας μας στον δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας χειροτέρευσε το 2016 σε σχέση με το 2015. Και τούτο, επειδή η Ελλάδα κατέγραψε πτώση από το 64,4 εκαιαίο σημείο το 2015 στο 62,5 εκαιαίο σημείο το 2016. Εκεί δηλαδή που το αναγνώριζε ότι το 2015 (με την «περήφανη» του τότε οικονομικού επιτελείου σε συνδυασμό με το ανεκδιήγητο Τσίπρα, αλλά και την επιβολή των capital controls) αποτελούσε ένα από τα χειρότερα έτη (αν όχι το χειρότερο έτος) των τελευταίων δεκαετιών, έρχεται τώρα η World Bank να μας ενημερώσει ότι το 2016 το ελληνικό κράτος λειτούργησε ακόμα χειρότερα από το 2015. Επιπλέον δε, η επίδοσή μας για το 2016 αποτελεί τη χειρότερη δυνατή της τελευταίας εικοσαετίας…

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση