Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Απομακρύνεται η συζήτηση περί απομείωσης χρέους;
Απομακρύνεται η συζήτηση περί απομείωσης χρέους;

Απομακρύνεται η συζήτηση περί απομείωσης χρέους;

Η ​​συζήτηση για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και την όποια επίδρασή τους στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι κατά κάποιο τρόπο παραπλανητική. Εάν εμείς πράξουμε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, τότε αφενός μεν θα διευκολύνουμε την έξοδό μας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, αφετέρου δε θα δώσουμε νέα ώθηση στο μείζον (για εμάς) θέμα της περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές «ισορροπίες» στη . Δυστυχώς όμως, δεν βοηθάμε εμείς, ως Ελληνες, την όλη κατάσταση. Εξηγούμαι πάραυτα.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η World Bank δημοσίευσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (για το έτος 2016) τα οποία καταγράφουν τις ανά χώρα εξελίξεις σε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών. Τα στοιχεία αυτά σίγουρα παρακολουθούνται από τους ανά την υφήλιο επίδοξους επενδυτές και επομένως δημιουργούν θετικό ή αρνητικό στις όποιες σκέψεις (ή διαθέσεις) τους να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους.

Πραγματικά, μου προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι τα παραπάνω στοιχεία αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τόσο από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσο και από τους οικονομικούς σχολιαστές των όσων διαδραματίζονται στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ λοιπόν 215 κρατών, η World Bank (http://info.worldbank.org/governance/wgi/#home) μας κατατάσσει, για το 2016, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε σχέση με τις επιδόσεις μας στον καλούμενο δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (government effectiveness), ο οποίος καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές . Προξενεί επιπλέον θλιβερή εντύπωση ότι η επίδοση της χώρας μας στον δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας χειροτέρευσε το 2016 σε σχέση με το 2015. Και τούτο, επειδή η Ελλάδα κατέγραψε πτώση από το 64,4 εκατοστιαίο σημείο το 2015 στο 62,5 εκατοστιαίο σημείο το 2016. Εκεί δηλαδή που το σύμπαν αναγνώριζε ότι το 2015 (με την «περήφανη» διαπραγμάτευση του τότε οικονομικού επιτελείου σε συνδυασμό με το ανεκδιήγητο δημοψήφισμα , αλλά και την επιβολή των ) αποτελούσε ένα από τα χειρότερα έτη (αν όχι το χειρότερο έτος) των τελευταίων δεκαετιών, έρχεται τώρα η World Bank να μας ενημερώσει ότι το 2016 το ελληνικό κράτος λειτούργησε ακόμα χειρότερα από το 2015. Επιπλέον δε, η επίδοσή μας για το 2016 αποτελεί τη χειρότερη δυνατή της τελευταίας εικοσαετίας…

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επιδοτούμενα προγράμματα για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή ενίσχυση υφιστάμενων - https://t.co/oOUD3s6Bix -

  • Δύο σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου 5X5 στον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου - https://t.co/GxFjCDEFKk -

  • Δεκαπέντε θετικά κρούσματα στα rapid-test σε Βόλο και Αλμυρό - https://t.co/e30cjGeR8N -

"Αλιεύοντας" την είδηση