Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Απομακρύνεται η ανησυχία για «κούρεμα» καταθέσεων
Απομακρύνεται η ανησυχία για «κούρεμα» καταθέσεων

Απομακρύνεται η ανησυχία για «κούρεμα» καταθέσεων

Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση της αβεβαιότητας και τη μείωση του πολιτικού κινδύνου (καθώς πλέον όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποδεχθεί το πρόγραμμα), έχει συμβάλει στο να ξεθωριάσουν και οι συζητήσεις – ανησυχίες περί Grexit, στοιχείο που συντελεί αποφασιστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, απομακρύνεται και η ανησυχία για τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων – ίσως το μόνο μέτρο έσχατης ανάγκης που έχουμε αποφύγει τα τελευταία χρόνια. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι μικρές. Ακόμα και αν, τονίζουν, προκύψουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες από το stress test, αυτές θα καλυφθούν με άλλους τρόπους και όχι με bail in. Με τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών των ιδιωτών να βρίσκεται κάτω από το όριο της εγγύησης των 100.000 ευρώ, ένα «κούρεμα» καταθέσεων δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. «Κλειδί» για την επόμενη μέρα, και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που δοκιμάζουν τις τράπεζες, θα είναι η γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση. Οι τράπεζες είναι απόλυτα συνυφασμένες με την οικονομία και χωρίς ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον είναι αδύνατο να ακολουθήσουν θετική πορεία. Stress test, κόκκινα δάνεια, ρευστότητα, νέες δανειοδοτήσεις, όλα απαιτούν ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον. Σε ένα θετικό περιβάλλον μια τράπεζα εμφανίζει αύξηση καταθέσεων, που της επιτρέπει να χορηγεί νέα δάνεια, τα οποία φέρνουν νέα έσοδα, τα οποία δίνουν ευελιξία ώστε να αντιμετωπιστούν δραστικότερα παλαιότερα προβλήματα (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και όλα αυτά οδηγούν σε υψηλότερο επίπεδο συνολικά την οικονομία. Αντίθετα, σε ένα αρνητικό περιβάλλον οι καταθέσεις μειώνονται, οι τράπεζες δεν μπορούν να δίνουν δάνεια, τα κόκκινα δάνεια ενισχύονται προκαλώντας νέες ζημίες, πιέζοντας την οικονομία προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έσπασε πλάτανος στις Πινακάτες Πηλίου - https://t.co/R4myCVAf87 -

  • Μιλτιάδης Παπαδημητρίου: Χρεώνει τον Δήμο Νοτίου Πηλίου με δάνειο η Δημοτική Αρχή Μιτζικού - https://t.co/ECw3QquNIQ -

  • O Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών - https://t.co/bwfHpcfpJe -

"Αλιεύοντας" την είδηση