Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Απώλεια 340 εκατ. και 6.174 θέσεων εργασίας από το τέλος διανυκτέρευσης
Απώλεια 340 εκατ. και 6.174 θέσεων εργασίας από το τέλος διανυκτέρευσης

Απώλεια 340 εκατ. και 6.174 θέσεων εργασίας από το τέλος διανυκτέρευσης

Σημαντικότατο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τόσο σε επίπεδο τιμολόγησης και ποιότητας όσο και στην απασχόληση θα φέρει η επιβολή τέλους διαμονής ανά διανυκτέρευση, που έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του 2018. Μεσοπρόθεσμα η ζημία στην ελληνική οικονομία από την επιβολή του εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει έως και τα 435 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν πενταπλάσιο του δημοσιονομικού οφέλους των 84 εκατ. ευρώ στο οποίο εκτιμώνται οι εισπράξεις του. Παράλληλα, η επιβολή του νέου τέλους θα προκαλέσει την απώλεια 6.174 θέσεων εργασίας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Grant Thornton που συνέταξε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αν και το τέλος δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά δωμάτιο ημερησίως, κρίνεται αρκετό για να δημιουργήσει πιέσεις τόσο στο επίπεδο των χρεώσεων, αν μετακυλιστεί στους πελάτες, όσο και στο κόστος, αν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Σε μια παγκόσμια αγορά που η σύγκριση τιμών μέσω του Διαδικτύου είναι άμεση, κάθε ευρώ κάνει διαφορά, εξηγούν στελέχη του κλάδου.

Εξάλλου, η επιβολή του τέλους έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αυξήσεις του ΦΠΑ στον κλάδο και της φορολόγησης των εισοδημάτων των επιχειρήσεων εν γένει. Αθροιστικά οι επιβαρύνσεις αυτές υποσκάπτουν πλέον καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της χώρας, ο οποίος αν και αναπτύσσεται σημαντικά σε αριθμό επισκεπτών, δεν μπορεί να ενισχύσει αναλόγως τα έσοδά του, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της ΤτΕ.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για την επιβολή του μέτρου το οποίο χαρακτήρισε καταστροφικό, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, προειδοποίησε πως η γεωπολιτική συγκυρία δεν θα είναι πάντα ευνοϊκή για την ελληνική τουριστική αγορά και «τότε θα είναι πολύ αργά» για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Υπογράμμισε δε πως το μέτρο είναι αντιαναπτυξιακό και το πλήρες εύρος των επιπτώσεών του μπορεί να μη φανεί το 2018, καθώς πολλές συμβάσεις και κρατήσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά σε βάθος τριετίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Aνοικτή επιστολή της ΠΕΒ σχετικά με την πανδημική νόσο covid-19 - https://t.co/Bj2ZWG7G4P -

  • Μαθητές σχολείων της Θεσσαλίας στην Αλόννησο για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο Περιστέρας και μαθήματα υποβρύχιας α… - https://t.co/loJhN55UUf -

  • Συντηρεί την μονή Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά Πηλίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/Drnzp7HtzC -

"Αλιεύοντας" την είδηση