Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αποχωρούν οι ΜΚΟ από την Ειδομένη
Αποχωρούν οι ΜΚΟ από την Ειδομένη

Αποχωρούν οι ΜΚΟ από την Ειδομένη

Εξιρετικά δύσκολη ποδεικνύεται η εφαρμογή της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ενώ απρόβλεπτοι παράγοντες οξύνουν επικίνδυνα τα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναμένεται να αποχωρήσουν από την , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς εκτιμούν ότι οι συνθήκες που επικρατούν δεν τους επιτρέπουν να εκτελούν πλέον το τους, ενώ δεν εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον «καταυλισμό». Ταυτόχρονα τη θέση της διαχωρίζει σαφώς η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με επίσημη ανακοίνωσή της, όσον αφορά τη Συμφωνία.

Η Οργάνωση στο εξής δεν θα υποστηρίζει τα στα νησιά υποδοχής, δεδομένου ότι με βάση τη νέα συμφωνία μετατρέπονται σε «κλειστά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας». Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη από προχθές όπως έγραψε η «Κ», η μεταφορά από το λιμάνι προς τα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο δεν πραγματοποιείται. «Η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή πριν να είναι έτοιμες οι απαραίτητες υποδομές στην Ελλάδα ώστε οι πρόσφυγες στα νησιά να μπορούν να καταθέτουν αιτήματα ασύλου και αυτά να εξασφαλίζεται ότι θα εξετάζονται επαρκώς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οπως διευκρινίζει η εκπρόσωπος τύπου της Οργάνωσης, Μελίσα Φλέμινγκ, η «Υπατη Αρμοστεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας και δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επιστροφές ανθρώπων».

Αφίξεις στα νησιά

Ταυτόχρονα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα αυξάνεται καθημερινά, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά –αν και σαφώς μειωμένες– τις δύο τελευταίες ημέρες. Χθες, τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι σε όλη τη χώρα βρίσκονταν 52.207 άτομα εκ των οποίων 13.250 στην και 4.840 στον Πειραιά. Και στα δύο σημεία, ενώ δεν υπάρχουν επίσημες παραμένει μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένων που αναμένουν πιθανές εξελίξεις, με να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις. Από προχθές το πρωί ομάδα περίπου 50 ατόμων έχει αποκλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν χθες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, προχθές το πρωί μεταφέρθηκαν κλινάμαξες του στο σημείο, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 240 άτομα.

Oσοι πείθονται να φύγουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά, καθώς και όσοι έρχονται από τα νησιά –εκτιμάται πάντως ότι περίπου 1.000 άτομα που είχαν φτάσει στη Λέσβο πριν από τη συμφωνία παραμένουν ακόμα στο νησί– μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν στηθεί πρόχειρα σε όλη τη χώρα.

Αναβρασμός

Ωστόσο, αναβρασμός επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες καθώς η παρουσία των προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες περιοχές αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης εγκατάστασης. Ενταση δημιουργήθηκε έξω από το φιλοξενίας στα Δολιανά Καλπακίου όπου φιλοξενούνται 200 πρόσφυγες και επιχειρήθηκε να μεταφερθούν ακόμα 200. Ταυτόχρονα αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων και προπηλάκισαν τον περιφερειάρχη, καταδεικνύοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Χθες, ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ ότι θα ξεκινήσει η μετάδοση αραβόφωνου δελτίου ειδήσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση