Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αποχωρεί από την Τουρκία η Εθνική Τράπεζα
Αποχωρεί από την Τουρκία η Εθνική Τράπεζα

Αποχωρεί από την Τουρκία η Εθνική Τράπεζα

Την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως προσδιορίστηκαν από το stress test, δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της Εθνικής, έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ (όσο δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το βασικό σενάριο) ενώ με επιπλέον 780 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει το μετοχικό της κεφάλαιο μέσω της πρότασης για την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει (χαμηλής και υψηλής διαβάθμισης) με μετοχές. Υπενθυμίζεται πως οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο προσδιορίστηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ. Ετσι τα υπόλοιπα περίπου 2,3 δισ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΤΧΣ, κυρίως με CoCos τα οποία η τράπεζα θα αποπληρώσει το 2016 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank.

Τις επόμενες ημέρες η ΕΤΕ θα καταθέσει το αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, περιλαμβάνοντας την πώληση της Finansbank. Η διοίκηση της ΕΤΕ αισιοδοξεί ότι η απόφαση για την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αναπροσαρμογή των κεφαλαιακών αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά το τμήμα των αναγκών που συνδέεται με τις διεθνείς δραστηριότητες.

Η ΕΤΕ είχε αναθέσει εδώ και καιρό σε ξένους συμβούλους για να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Finansbank. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για την εξαγορά της έχουν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, η τουρκική τράπεζα Fibabanka, η Qatar National Bank και η Garanti Bank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούν πως η λογιστική αξία της Finansbank διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισ. ευρώ και κάπου εκεί, ίσως λίγο υψηλότερα της λογιστικής αξίας, αναμένεται να διαμορφωθεί και το τίμημα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση