Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Την αντικατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου θα παρέχεται εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Social Solidarity Income) θα διατίθεται στους δικαιούχους, οι οποίοι για το 2016 ενδέχεται να επιλεγούν σε εθνικό δίκτυο, με βάση το φορολογητέο εισόδημα, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα αφορά καταβολή σε χρήμα (ρευστό).

Μέσω της Κάρτας Κοινωνικού Εισοδήματος, που θα αποτελέσει στην πράξη την επέκταση της κάρτας σίτισης, όπως αυτή χρησιμοποιείται από 350.000 άτομα, έως το 2017, το κομμάτι των Ελλήνων που θα διαπιστωθεί πως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, ήτοι περίπου 1.000.000 πολίτες, θα αποκτά πρόσβαση σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια. Θα συνδυασθεί με στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, ενώ θα υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών και σύνδεση των ωφελουμένων με την εργασίας και τη να ξαναμπούν σε αυτήν. Με στόχο, τον Απρίλιο του 2016 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να επεκταθεί και τον Ιανουάριο του 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το υπουργείο εντάσσει τον όλο σχεδιασμό στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) που θα ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αυτονομία και δημόσιο έλεγχο, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με νόμο-πλαίσιο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης , ο νόμος-πλαίσιο θα θεσπίζει πιστοποίησης, αδειοδότησης, λειτουργίας και διαρκούς αξιολόγησης όλων των δημοσίων, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των δήμων, των περιφερειών και της κυβέρνησης. Παράλληλα καταρτίζονται 3 μητρώα, ωφελουμένων, ιδρυμάτων και επιδομάτων, που θα αποτελέσουν εργαλείο σχεδιασμού και εποπτείας όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας ευελπιστούν ότι μέσω αυτού του αναγκαίου εργαλείου, θα εξευρεθούν τελικά και οι πόροι που απαιτούνται. Για το Μητρώο ωφελουμένων, βάση θα αποτελέσουν η πλατφόρμα δεδομένων από το αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 300.000 ωφελούμενοι), καθώς και η αντίστοιχη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη φτώχεια (ΤΕΒΑ με 245.000 ωφελούμενους). Σύμφωνα με τους ειδικούς, άμεση ανάγκη για έχουν στην Ελλάδα 800.000 με 1.000.000 άνθρωποι.

Η κ. Φωτίου παρουσίασε τον κεντρικό πυρήνα της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας σε κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση ήταν θετική. Αλλωστε, μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων που θα πρέπει η να «τρέξει» προκειμένου να ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισ. έως την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται η υποχρέωση παρουσίασης του σχεδίου αυτού. Για την αξιολόγηση του Νοεμβρίου η δέσμευση αφορά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, σε συνεργασία με τους , και εφόσον η ολοκληρώσει την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος σε 13 δήμους της χώρας. Από αύριο, Δευτέρα, κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει την αξιολόγηση και ζητεί παράταση έως τον Νοέμβριο, θα διενεργούν συναντήσεις με ωφελούμενους από το πιλοτικό .

pronoia-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τριάντα πέντε θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/FAmZnN8Ocw -

  • Βελτιώνονται τα #γήπεδα Σούρπης, Ευξεινούπολης και Πλατάνου #γήπεδα #ΔήμοςΑλμυρού - https://t.co/LsV2nTL409 -

  • Στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν #πρέσβηςτουΑζερμπαϊτζάν - https://t.co/wjLHnSRgRy -

"Αλιεύοντας" την είδηση