Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Από τις 21 Φεβρουαρίου μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί
Από τις 21 Φεβρουαρίου μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί

Από τις 21 Φεβρουαρίου μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί

Παρελθόν αποτελούν από τις 21 Φεβρουαρίου οι φυσικοί πλειστηριασμοί. Από την αυτή το σύνολο των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα μέσα από την του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτό προβλέπει ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυ που κατατέθηκε χθες στη . Με τη ρύθμιση ανοίγει ο και για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το Δημόσιο. Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθούν οι κατάλληλες προσαρμογές του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις το προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους από τράπεζες ή ιδιώτες, το προβλέπει την καθολική μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Για να διευκολυνθεί η μετάβαση συμπτύσσονται οι προθεσμίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα, από τους 3 μήνες στις 20 ημέρες. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο «επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου διενέργειάς τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή», τηρώντας μια σειρά ενεργειών, «το αργότερο είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα αρχικά διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού».

Για την αποφυγή επίσης οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου ς, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται και εφόσον συντρέχουν ειδικές συνθήκες να αποτραπούν τοπικιστικά φαινόμενα που οδηγούν σε των πλειστηριασμών.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση