Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Από το 2030 η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους
Από το 2030 η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους

Από το 2030 η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους

Από το 2030 και μετά θα ξεκινήσει η ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων που προωθεί η Ευρωζώνη.

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και το γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και η ερμανία, δέχονται την εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, όμως, οι αγορές εκλαμβάνουν το εν λόγω σχέδιο ως το διαβατήριο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με αποτέλεσμα οι απο των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά ετών τις τελευταίες δύο ημέρες.

Όπως προκύπτει από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας () και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους () για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το όφελος για την Ελλάδα θα φθάσει το 2060 στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Ομως, η ελάφρυνση θα είναι σταδιακή. Ξεκινά επί της ουσίας από το 2030 και κορυφώνεται το 2060. Μέχρι το 2030, θα υπάρχει μικρή επιβάρυνση, όπως έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του , κ. Κλ. Ρέγκλινγκ.

Η επιβάρυνση θα προέλθει από τη μετατροπή των σημερινών χαμηλών επιτοκίων (πέριξ του 0-0,2%), σε ελαφρώς υψηλότερα σταθερά (1,2-1,5%). Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει και όποιο επιπλέον κόστος προκύπτει από τη μετατροπή των επιτοκίων. Ετσι, μέχρι το 2030 θα υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, σε ορίζοντα δεκαετιών και δεδομένου ότι τα επιτόκια δεν μπορούν να μείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα αρχίσει να καταγράφει οφέλη που μπορούν να φθάσουν έως και τα 40 δισ. ευρώ.

Πάντως, η μη καταγραφή απωλειών για τις χώρες τις Ευρωζώνης έως το 2030 από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα καθιστά αποδεκτά από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε χθες πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος». Και σημείωνε ότι η ελάφρυνση που προκύπτει για το ελληνικό χρέος έως το 2060 «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους». Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που έως σήμερα απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της ερμανίας Β. .

Ταυτοχρόνως, το σχέδιο του ESM και του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται ότι έχει γίνει αποδεκτό από τις αγορές. Οι απο των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη (μετά τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με το εν λόγω σχέδιο) στο 6,5% από 6,9% τη Δευτέρα και άνω του 8% στις αρχές Νοεμβρίου. Χθες, η απόδοση των 10ετών ομολόγων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη, ενώ ενδοσυνεδριακά μειώθηκε και στο 6,4%. Ποσοστά τα οποία είναι τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένδειξη ότι οι επενδυτές θεωρούν πως το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Γι' αυτό σπεύδουν τώρα να τοποθετηθούν στα ελληνικά . Αλλωστε, αυτό είναι και το μοναδικό «καλό» νέο των τελευταίων ημερών, καθώς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης έχει πλέον γίνει αντιληπτό ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την ολοκλήρωση του δεύτερου ελέγχου. Από τις συζητήσεις προκύπτει ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα, για τα οποία εκτιμάται ότι θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν έως τα τέλη του έτους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση