Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. τον Ιανουάριο
Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. τον Ιανουάριο

Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. τον Ιανουάριο

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν τον πρώτο μήνα του έτους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιανουάριο, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους και άλλες υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους 1,63 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτών που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το 2017.
Το προαναφερθέν ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.
Την ίδια στιγμή, τα δημόσια το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν να χάνουν τη δυναμική που είχαν αποκτήσει το 2016, εξέλιξη που πιθανόν να σχετίζεται με τη ραγδαία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η υπεραπόδοση του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος, τα του προϋπολογισμού θα παρουσίαζαν μείωση το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ενδεχομένως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν (τόσο τα έσοδα όσο και οι ληξιπρόθεσμες) να αποτελούν το πρώτο καμπανάκι για την κυβέρνηση για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν το τρέχον έτος υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πορεία των δημοσίων εσόδων και την κατανάλωση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο το 2017 εξαιτίας όχι μόνο των νέων αυξημένων φόρων αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

  • Ι.Σ.Θ.:Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων κατά την διάρκεια της πανδημίας από τις Νοσοκομειακές Μονά… - https://t.co/v9ASgmCbKB -

"Αλιεύοντας" την είδηση