Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Aπεβίωσε ο φούρναρης της Κω
Aπεβίωσε ο φούρναρης της Κω

Aπεβίωσε ο φούρναρης της Κω

Aπεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης είχε γίνει γνωστός σε όλη την για την καθημερινή και συνεχή βοήθειά του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί. Έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.

Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι « είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Παιδί και ο ίδιος της μετανάστευσης καταγόταν από τον Πύργο Ηλείας μετά την εκεί μετοίκηση του πατέρα του που ήταν ζακυνθινός και είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Μικρός πουλούσε κουλούρια στα Πατήσια. Όταν επέστρεψε με κάποιο κομπόδεμα στην Ελλάδα πήγε στην Κω, πατρίδα της γυναίκας του και άνοιξε τον πρώτο φούρνο. Έφτιαξε επτά τα οποία διαχειρίζονται τα τέσσερα παιδιά του. Ο κ. Αρβανιτάκης μοίραζε καθημερινά από δύο βανάκια ψωμί, κρουασάν και γλυκά στους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί από τα τουρκικά παράλια. Μιλώντας στο «Έθνος» είχε πει ότι το ίδιο κάνουν και άλλοι ιδιοκτήτες φούρνων στο νησί, αλλά και πολλοί εθελοντές που έχουν αγκαλιάσει όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγγενείς, πατρίδα και αγαπημένα χώματα για το ταξίδι της ελπίδας, της διαφυγής, της ζωής.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη

 Με οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την σπάνια μεγαλοψυχία του και την ευαισθησία του έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών.

Η δικιά μου είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης.

Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δήλωση ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα για την απώλεια του Διονύση Αρβανιτάκη

«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο «φούρναρης της Κω», ο άνθρωπος που στήριξε έμπρακτα τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας που έφταναν στο νησί του, μοιράζοντας καθημερινά ψωμί, δεν είναι πια κοντά μας.

Το μήνυμα που έστελνε καθημερινά εκείνος αποτελεί για εμάς φάρο που δείχνει σήμερα και θα δείχνει στο μέλλον τον δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε πιστά, για να αντιμετωπίσουμε την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

Πορευτήκαμε μαζί του στους δρόμους της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να συνεχίσουμε το έργο του Διονύση Αρβανιτάκη, ακολουθώντας το φωτεινό και όμορφο παράδειγμα αυτού του καθημερινού ανθρώπου.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του.»

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη 17χρονου στη Ν. Ιωνία με κάνναβη #ακατέργαστηκάνναβη - https://t.co/iKuNbshtIE -

  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας… - https://t.co/rDQUYaOv00 -

  • Πιστώνονται οι λογαριασμοί πολιτών και επιχειρήσεων στις Σποράδες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο του 2021… - https://t.co/gR3S7PWNdt -

"Αλιεύοντας" την είδηση