Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απερρίφθη η προσφυγή 6.320 ομολογιούχων κατά του PSI τo 2012
Απερρίφθη η προσφυγή 6.320 ομολογιούχων κατά του PSI τo 2012

Απερρίφθη η προσφυγή 6.320 ομολογιούχων κατά του PSI τo 2012

Στην ομόφωνη απόρριψη των προσφυγών που είχαν κάνει 6.320 ομολογιούχοι-φυσικά πρόσωπα κατά του «κουρέματος» που έγινε το 2012 με τη διαδικασία του PSI προχώρησε το Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Το Δικαστήριο με την απόφασή του, την οποία δημοσιοποίησε χθες, δέχεται ότι η διαδικασία του PSI δεν προσβάλλει ούτε το δικαίωμα στην περιουσία ούτε την απαγόρευση διακρίσεων και δικαιολογείται από επιτακτικούς και σπουδαίους λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της υπόθεσης: η εκδίκαση των προσφυγών από το ΕΔΔΑ έγινε τους τελευταίους 18 μήνες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υπερασπίζεται το PSI του 2012, παρά το γεγονός ότι από τη θέση της ς είχε εναντιωθεί σφόδρα στην εν λόγω διαδικασία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Μετά την του ΕΔΔΑ, ο τέως αρχηγός του ΟΚ, ο οποίος το 2012 ήταν υπουργός Οικονομικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως της 29ης Μαρτίου 2016. Ο κ. είχε τονίσει απευθυνόμενος στον κ. : «Και να σας πω και κάτι ως μία σκηνή από το επόμενο; Η υπεράσπιση της κυβέρνησης στο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το “” του χρέους και το PSI, υπέρ των ενεργειών μας, είναι καλύτερη από αυτήν που κάνουμε εμείς στη Βουλή, διότι λέει ψέματα στους βουλευτές εδώ και άλλα κάνει στα Δικαστήρια διεθνώς. Ψεύδεται στον λαό και τους βουλευτές».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΔΔΑ προσέφυγαν 6.320 ομολογιούχοι με ομόλογα ονομαστικής αξίας από 10.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ ύστερα από την απόρριψη των προσφυγών τους από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι προσφεύγοντες επικαλέσθηκαν προσβολή του άρθρου 1 του (πρώτου) πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει το δικαίωμα στην περιουσία σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει τις διακρίσεις. Βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων ήταν η αντίθεση προς την ΕΣΔΑ της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC ) που εισήγαγε ο νόμος 4050/2012. Σημειώνεται ότι με τη ρήτρα συλλογικής δράσης προβλέφθηκε, σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή πρακτική, η συλλογική κατά πλειοψηφία των κατόχων κάθε ομολόγου ως προς το αν αποδέχονται ή όχι εθελοντικά την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με νέα, μικρότερης ονομαστικής αξίας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση ανταλλαγής προέβλεπε και πρόσθετες παροχές, όπως η άμεση καταβολή του 15% της ονομαστικής αξίας του κάθε παλιού ομολόγου σε ρευστό.

Στην απόφαση του ΕΔΔΑ επισημαίνεται ότι η ρήτρα συλλογικής δράσης και η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αντιπροσώπευσαν κατάλληλο και αναγκαίο μέσο για τη σωτηρία του κράτους από τη . Επίσης, τονίζεται ότι η επένδυση σε ομόλογα δεν είναι ποτέ χωρίς ρίσκο και ότι οι προσφεύγοντες θα έπρεπε να έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων της χρηματαγοράς και των κινδύνων από μία πιθανή πτώση της αξίας των ομολόγων τους, δεδομένου του ελλείμματος και του μεγάλου χρέους της Ελλάδας, ακόμη και πριν από την κρίση του 2009.

Οι διάδικοι μπορούν να ζητήσουν εντός τριών μηνών εξέταση της υπόθεσης σε ανώτερο επίπεδο. Στην περίπτωση αυτή, πέντε δικαστές θα αποφανθούν εάν η υπόθεση χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Εάν όχι, τότε η χθεσινή απόφαση θα θεωρηθεί τελεσίδικη.

 
 

    πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση