Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί
Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την ερχόμενη Δευτέρα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη σχετική αναστολή, η οποία είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, απόρροια των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι πρακτικά θα εξακολουθήσει να ισχύει το άτυπο μορατόριουμ μη διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τυπικά αυτοί πλέον επιτρέπονται, καθώς η απαγόρευση εκ του νόμου θα ισχύει έως αύριο, 31 Οκτωβρίου 2015. Η μη συνέχιση της αναστολής σημαίνει, πέρα από απελευθέρωση των πλειστηριασμών, και επαναφορά των εξώσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών». Η εν λόγω απόφαση είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.  Προέβλεπε δε ότι αναστέλλεται από τις 21 Ιουλίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Η απόφαση αυτή σήμαινε κατ’ αρχάς την αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών υπέρ του Δημοσίου, για τους οποίους μέχρι τα capital controls δεν υπήρχε κάποια απαγόρευση, τυπική ή άτυπη. Με τη λήξη ισχύος της αύριο Σάββατο, σημαίνει ότι κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα επιτρέπεται ξανά η διενέργεια πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο.

Αρκετά πιο περίπλοκη, ωστόσο, είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες. Σήμερα, εκ του νόμου προστασία στην πρώτη κατοικία από διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης παρέχεται μόνο μέσω του νόμου 3869/2010, γνωστού ως νόμου Κατσέλη. Η οριζόντια προστασία για τους ενήμερους δανειολήπτες, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακίνητης περιουσίας, γνωστή ως ρύθμιση Χατζηδάκη, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Παράταση στην εν λόγω ρύθμιση δεν δόθηκε ποτέ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, ατύπως αυτή εξακολούθησε να ισχύει, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Μάλιστα, στις 21 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4224/2013)».

Η «Καθημερινή» απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο μεν δεν υπογράφει την επίμαχη ΚΥΑ (πρόκειται για απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης), είναι αρμόδιο δε για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο Οικονομίας, «πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα πραγματοποιούνται, όπως δεν πραγματοποιούνται και πριν από τις 21 Ιουλίου, όταν αποφασίστηκε η αναστολή λόγω των capital controls». Από το υπουργείο Οικονομίας παραδέχονται, όμως, ότι τυπικά μπορούν να γίνουν. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι μια και η όλη διαδικασία απαιτεί 40 ημέρες μέχρι η υπόθεση να φτάσει ενώπιον του δικαστηρίου, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κανένας πλειστηριασμός πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. «Εως τότε», διαβεβαιώνουν, θα έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση