Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Απέκλεισε παράταση για τις δηλώσεις
Απέκλεισε παράταση για τις δηλώσεις

Απέκλεισε παράταση για τις δηλώσεις

Μόλις το 8% των φορολογουμένων έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στην των λογιστών που αντιδρούν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, αφετέρου και κυρίως στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν να βιάζονται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 5 Απριλίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet μέχρι και χθες το πρωί, είχαν υποβληθεί 500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,2 εκατομμυρίων δηλώσεων που αναμένεται να υποδεχθεί φέτος το ηλεκτρονικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων διαμήνυσε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Οπως σημείωσε, «παράταση θα δοθεί μόνο για όποια ημέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis». Ειδικότερα, από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

• 270.000 δηλώσεις ή, διαφορετικά, το 54% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικές.

• 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους.

• 130.000 είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας χθες στον ρ/σ Πρακτορείο104,9 FM, απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο. Πάντως, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μέχρι πάντως να κατατεθεί στη Βουλή η νέα διάταξη για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως έξι ή επτά μηνιαίες δόσεις (το αργότερο μέχρι και τον Δεκέμβριο), οι φορολογούμενοι –κυρίως όσοι περιμένουν χρεωστικό σημείωμα– θα πρέπει να βασιστούν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Γυρίσματα νέας διεθνούς παραγωγής #Castaways στο #Πήλιο #BBC #Paramount #Πήλιο - https://t.co/Ajs2TM2Csw -

  • Κατασχέθηκαν πάνω από 6,5 κιλά κάνναβης στο Βόλο #ακατέργαστηκάνναβη #Βόλος - https://t.co/puHmjj9imR -

  • Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε #ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ #ΜουσείοΤύπου - https://t.co/LQTb610vuR -

"Αλιεύοντας" την είδηση