Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Απάντηση Παρασκευόπουλου στην κριτική των εισαγγελέων στο νομοσχέδιο για τις φυλακές
Απάντηση Παρασκευόπουλου στην κριτική των εισαγγελέων στο νομοσχέδιο για τις φυλακές

Απάντηση Παρασκευόπουλου στην κριτική των εισαγγελέων στο νομοσχέδιο για τις φυλακές

Άμεση απάντηση στους εισαγγελικούς λειτουργούς της χς έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά από την κριτική αλλά και τις σαφές αιχμές που άφησαν οι εισαγγελείς της χς με την ανακοίνωσή τους σε βάρος του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη βουλή και αφορά στην κατάργηση των φυλακών τύπου αλλά και σε άλλες διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού δηλώνει ότι σέβεται το ρόλο των εισαγγελικών λειτουργών, τονίζει ότι «η κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του σχεδίου νόμου δεν εισφέρει προτάσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Το σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των Εισαγγελικών Λειτουργών. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, για το τρέχον νομοσχέδιό του, δεν εισφέρει προτάσεις.

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές. Η αποφόρτιση του σωφρονιστικού συστήματος μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με αποφυλακίσεων ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτή την ανάγκη. Οι Κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα.

Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό. Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ' ένα δίκαιο ισοζύγιο της ς που προβλέπεται και της ς που πραγματικά εκτίεται. Η αναφορά σε «'à la cart' ανθρωπισμό» είναι άτοπη και αστήρικτη.

Ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις δεν αφαιρεί από το νομοθέτη την αρμοδιότητα να επιλέγει το μέτρο και τον τρόπο έκτισης της εκάστοτε ποινής. Η κατάργηση των φυλακών τύπου ΄, για παράδειγμα, ακριβώς επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ' αυτήν που εκτίεται.

Ο τρόπος επιβολής των ποινικών κυρώσεων ή των προσωρινών κρατήσεων, μαζί με την υπερποινικοποίηση, αποτελούν εξίσου γενικούς παράγοντες που οδηγούν στην υπερφόρτωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ' ένα ανθρωπισμού. Η απομάκρυνση απ' αυτές δεν μπορεί να θεωρείται «ασέβεια προς τους νόμους».

Η νομική αλλά και διαφωνία, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου, είναι σεβαστές. Σ' ένα τέτοιο διάλογο προσβλέπουμε με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας».

Πηγή: iefimerida.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση