Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απανωτά ραντεβού με την εφορία τους επόμενους μήνες
Απανωτά ραντεβού με την εφορία τους επόμενους μήνες

Απανωτά ραντεβού με την εφορία τους επόμενους μήνες

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν το 2016 οι φορολογικές δηλώσεις από 6 εκατ. φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και θα λήγει στις 30 Απριλίου. Επί της ουσίας, μετά την υποβολή της τελευταίας ς του φόρου εισοδήματος τον προσεχή Νοέμβριο, οι θα ξεκινήσουν σταδιακά τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα πρέπει να έχει έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, προκειμένου να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, μετά την πληρωμή της τελευταίας ς του φόρου εισοδήματος και ενώ θα είναι σε εξέλιξη η πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων , για όσους έχουν , οι πολίτες θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ανοιχτό, εφόσον βέβαια τα καταφέρουν οι φορολογικές αρχές, από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να εντάξει στις εφαρμογές όλες τις αλλαγές που έχουν ήδη ψηφισθεί με το τρίτο Μνημόνιο, καθώς και εκείνες που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα και θα ψηφισθούν τον Οκτώβριο και αφορούν τα εισοδήματα του 2015. Σημειώνεται ότι οι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν με το εκκαθαριστικό του 2016 να πληρώσουν και την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης του 2015 (τουλάχιστον για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου).

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάσει καλύτερα την οικονομική του πολιτική, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει να εισπράττει νωρίτερα και τους φόρους εισοδήματος. Το ίδιο θα συμβεί και με τον νέο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2016, ο οποίος θα πληρωθεί στο σύνολό του στο 2016 και πιθανόν σε περισσότερες δόσεις.

Στο μεταξύ το τρέχον έτος υποβλήθηκαν συνολικά 6.004.099 φορολογικές εκ των οποίων έχουν εκκαθαρισθεί οι 5.927.199. Από την επεξ των στοιχείων προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

2.486.532 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα (αποτελούν το 41,95% επί του συνόλου των φορολογουμένων). Καλούνται να πληρώσουν 3,25 δισ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1.308 ευρώ (επιπλέον φόρος). Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

1.095.605 φορολογούμενοι θα λάβουν από την εφορία (αποτελούν το 18,48%). Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά σε 337 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς θα λάβει φόρου κατά μέσο όρο 307 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα καθυστερήσει να πιστωθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες φορολογούμενοι που έχουν μεταβεί στις εφορίες τους προκειμένου να ζητήσουν το ποσό επιστροφής φόρου που δικαιούνται φεύγουν άπραγοι, με τα στελέχη των εφοριών να τους απαντούν ότι ο πιθανός χρόνος πίστωσης του ποσού είναι ο Δεκέμβριος ή ο Ιανουάριος.

2.345.062 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 39,56% του συνόλου και των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

• Το ελληνικό Δημόσιο από την των δηλώσεων θα βάλει στα ταμεία του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το ποσό των 2,91 δισ. ευρώ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση