Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αντίθετοι οι δανειστές με τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών
Αντίθετοι οι δανειστές με τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών

Αντίθετοι οι δανειστές με τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, καθώς οι της χώρας διατηρούν αρνητική στάση διότι θεωρούν ότι πρόκειται για χαριστική ρύθμιση. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σχετικός λογαριασμός, συνδυαστικά με τις διατάξεις που αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Συγκεκριμένα, ο «προστατευμένος λογαριασμός» θα αφορά μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις τους προς ιδιώτες και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο και τα Ταμεία να έχουν και ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προτα στον υγιή ανταγωνισμό.

Αρχικά το σχέδιο της κυβέρνηση, στο πλαίσιο του υπό νομοσχεδίου για την επέκταση του πλαστικού χρήματος στην αγορά, προέβλεπε τη δημιουργία ακατάσχετου % λογαριασμού για τις επιχειρήσεις από τον οποίο θα πληρώνονταν μισθοδοσία, προμηθευτές, , χωρίς σε αυτόν να μπορεί να παρέμβει το Δημόσιο «τραβώντας» κεφάλαια για προηγούμενες ληξιπρόθεσμες της επιχείρησης. Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε, αλλά η κυβέρνηση συνέχισε τις προσπάθειες καθώς το μέτρο είχε ήδη εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Το δεύτερο σενάριο προέβλεπε μειωμένο ποσοστό στον ακατάσχετο λογαριασμό, δηλαδή στα επίπεδα του 60 ή 80%, αλλά και το σενάριο αυτό απορρίφθηκε.

Η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε ότι αφού πληρωθούν μισθοί, προμηθευτές, εισφορές και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, τμήμα από το που θα απέμενε να ήταν ακατάσχετο.

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να πείσουν τους της χώρας, προκειμένου να στεφθεί με το θεσμικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, για την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εισηγηθεί τη θεσμοθέτηση εκπτώσεων επί του φόρου για τις επιχειρήσεις ο τζίρος των οποίων προέρχεται στο μεγαλύτερο τμήμα τους από συναλλαγές μέσω POS.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση