Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αντίθετοι οι δανειστές με τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών
Αντίθετοι οι δανειστές με τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών

Αντίθετοι οι δανειστές με τον ακατάσχετο λογαριασμό εταιρειών

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, καθώς οι της χώρας διατηρούν αρνητική στάση διότι θεωρούν ότι πρόκειται για χαριστική ρύθμιση. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σχετικός λογαριασμός, συνδυαστικά με τις διατάξεις που αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Συγκεκριμένα, ο «προστατευμένος λογαριασμός» θα αφορά μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο και τα Ταμεία να έχουν και ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα στον υγιή ανταγωνισμό.

Αρχικά το σχέδιο της κυβέρνηση, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την επέκταση του πλαστικού χρήματος στην αγορά, προέβλεπε τη δημιουργία ακατάσχετου 100% λογαριασμού για τις επιχειρήσεις από τον οποίο θα πληρώνονταν μισθοδοσία, προμηθευτές, εισφορές, χωρίς σε αυτόν να μπορεί να παρέμβει το Δημόσιο «τραβώντας» κεφάλαια για προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης. Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε, αλλά η συνέχισε τις προσπάθειες καθώς το μέτρο είχε ήδη εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Το δεύτερο σενάριο προέβλεπε μειωμένο ποσοστό στον ακατάσχετο λογαριασμό, δηλαδή στα επίπεδα του 60 ή 80%, αλλά και το σενάριο αυτό απορρίφθηκε.

Η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε ότι αφού πληρωθούν μισθοί, προμηθευτές, εισφορές και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, τμήμα από το ποσό που θα απέμενε να ήταν ακατάσχετο.

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να πείσουν τους πιστωτές της χώρας, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το θεσμικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, για την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εισηγηθεί τη θεσμοθέτηση εκπτώσεων επί του φόρου για τις επιχειρήσεις ο τζίρος των οποίων προέρχεται στο μεγαλύτερο τμήμα τους από συναλλαγές μέσω POS.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση