Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αντιδράσεις δικαστών: καταργείται από το 2017 ο προληπτικός έλεγχος που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του κράτους
Αντιδράσεις δικαστών: καταργείται από το 2017 ο προληπτικός έλεγχος που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του κράτους

Αντιδράσεις δικαστών: καταργείται από το 2017 ο προληπτικός έλεγχος που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του κράτους

Την ανάκληση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου, με την οποία καταργείται ο προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες του κράτους και των λοιπών φορέων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητούν οι δικαστές του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης και τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισής της στο ζήτημα της αναγκαιότητας του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα «στο δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην επίμαχη διάταξη, καταργείται από 1.1.2017 ο προληπτικός έλεγχος που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του κράτους και από 1.1.2019 στις δαπάνες των λοιπών φορέων, δηλαδή στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση αυτή στοχεύει στην απλοποίηση και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου των δημοσίων δαπανών «με μετατόπιση της έμφασης στους κατασταλτικούς ελέγχους, προκειμένου αφενός να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις και προσκόμματα στην εξόφληση των δημοσίων δαπανών και αφετέρου να ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια των πληρωμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριελήφθη ύστερα από αίτημα των δανειστών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι προληπτικοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισκέφθηκαν επ’ αυτού την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους κ. Ν. Παρασκευόπουλο και Δημ. Παπαγγελόπουλο, και δήλωσαν την απόφασή τους να τηρήσουν «σκληρή» στάση καθώς, όπως επεσήμαναν, η κατάργηση της επίμαχης διάταξης θέτει σε κίνδυνο την πάταξη της διαφθοράς, ενώ ευνοεί τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν, καταγγέλλουν ότι η κατάργηση της διάταξης αντιβαίνει στο Σύνταγμα που κατοχυρώνει τον προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες των συγκεκριμένων φορέων, ενώ κάνουν λόγο για «μέτρο αμφίβολης σκοπιμότητας ως προς την οικονομική αποτελεσματικότητά του που θέτει σε διακινδύνευση την πάταξη της διαφθοράς και της αποτροπής της διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

  • Τουρκικές εκλογές: Νικητής ο Ερντογάν #Τουρκικέςεκλογές - https://t.co/oLQiZbdeUG -

"Αλιεύοντας" την είδηση