Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος στα περί μη φορολόγησης
Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος στα περί μη φορολόγησης

Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος στα περί μη φορολόγησης

«Αστικός μύθος είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φορολογείται ή ότι έχει φορολογικά προνόμια», τονίζει η Εκκλησία της Ελλάδος σε έντονη χθεσινή ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

Ειδικότερα, σε ομιλία του την Κυριακή στη ο κ. Χριστοδουλάκης, απαντώντας στην ερώτηση του μητροπολίτη Ανθίμου «πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος», φέρεται να δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχεί, γιατί μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία». Χθες, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι η μη φορολόγηση της Εκκλησίας αποτελεί αστικό μύθο και εν συνεχεία απαριθμεί τους φόρους τους οποίους καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Οποιαδήποτε ανησυχία της Εκκλησίας, την οποία διασκέδασε ο κ. υπουργός κατά τον ανωτέρω ατυχή τρόπο, σε σχέση με την υπερφορολόγηση των πολιτών και την αποτελεσματική διαχείριση από το κράτος των φορολογικών εσόδων, προέρχεται από τη ζωντανή εμπειρία μέσα από τις ενορίες, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τα φιλόπτωχα ταμεία, που παρέχουν και υλική συμπαράσταση στη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη ανάγκη, φτωχοποίηση και έλλειψη ελπίδας των κατοίκων αυτής της χώρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Η Εκκλησία δικαιούται και υποχρεούται “διά να ομιλεί” για τα θέματα αυτά, ελευθέρως και ακωλύτως, στην πολιτική της πατρίδας.

Επειδή ίσως ο υπουργός δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί για τις νομοθετικές στη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από την τελευταία του θητεία ως υπουργού Οικονομίας – Οικονομικών (2001-2004) και μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνουμε ότι προβλέπεται και καταβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος φόρος εισοδήματος με συντελεστή 26% για τα έσοδά τους, φόρος δωρεών και κληρονομιών με συντελεστή 0,5%, και ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) για όλα τα ακίνητά τους (άρθρα 5 παρ. 3 Ν. 4223/2013, δέκατο όγδοο παρ. 1.β Ν. 4286/2014). Απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί χώροι και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούνται».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση