Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος στα περί μη φορολόγησης
Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος στα περί μη φορολόγησης

Αντιδρά η Ιερά Σύνοδος στα περί μη φορολόγησης

«Αστικός μύθος είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φορολογείται ή ότι έχει φορολογικά προνόμια», τονίζει η σε έντονη χθεσινή ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

Ειδικότερα, σε ομιλία του την Κυριακή στη ο κ. Χριστοδουλάκης, απαντώντας στην του μητροπολίτη Ανθίμου «πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος», φέρεται να δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχεί, γιατί μέχρι τώρα καμία δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία». Χθες, σε ανακοίνωσή της η υποστηρίζει ότι η μη φορολόγηση της Εκκλησίας αποτελεί αστικό μύθο και εν συνεχεία απαριθμεί τους φόρους τους οποίους καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Οποιαδήποτε ανησυχία της Εκκλησίας, την οποία διασκέδασε ο κ. κατά τον ανωτέρω ατυχή τρόπο, σε σχέση με την υπερφορολόγηση των πολιτών και την αποτελεσματική διαχείριση από το κράτος των φορολογικών εσόδων, προέρχεται από τη ζωντανή εμπειρία μέσα από τις ενορίες, τα εκκλησιαστικά και τα φιλόπτωχα ταμεία, που παρέχουν ηθική και υλική συμπαράσταση στη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη ανάγκη, φτωχοποίηση και έλλειψη ελπίδας των κατοίκων αυτής της χώρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Η Εκκλησία δικαιούται και υποχρεούται “διά να ομιλεί” για τα θέματα αυτά, ελευθέρως και ακωλύτως, στην πολιτική ηγεσία της πατρίδας.

Επειδή ίσως ο δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί για τις νομοθετικές αλλαγές στη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από την τελευταία του θητεία ως υπουργού Οικονομίας – Οικονομικών (2001-2004) και μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνουμε ότι προβλέπεται και καταβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος με συντελεστή 26% για τα έσοδά τους, φόρος δωρεών και κληρονομιών με συντελεστή 0,5%, και ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) για όλα τα ακίνητά τους (άρθρα 5 παρ. 3 Ν. 4223/2013, δέκατο όγδοο παρ. 1.β Ν. 4286/2014). Απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί χώροι και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούνται».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανανέωση συνεργασίας ποδοσφαιριστών του Θησέα Αγριάς #ΓΣΘησέαςΑγριάς - https://t.co/ymnS5snDkP -

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Βλάχα-Βροντερό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/enhrih2H9A -

  • Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια - https://t.co/T09JTFEuVL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση