Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Ανοικτή» ακόμα και η μισή συμφωνία
«Ανοικτή» ακόμα και η μισή συμφωνία

«Ανοικτή» ακόμα και η μισή συμφωνία

Σε δύο προσχέδια μνημονίων, ένα της ευρωπαϊκής συνιστώσας της τρόικας και ένα του ΔΝΤ, που έχουν πολλά κοινά σημεία ως προς τα δύσκολα μέτρα που περιέχουν, αλλά μια κεφαλαιώδη διαφορά ως προς το αποτέλεσμά τους, προσπαθούν να καταλήξουν έως την Τρίτη η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των πιστωτών, σε κατάσταση νευρικότητας και αγωνίας η πρώτη και σε συνθήκες σύγχυσης οι δεύτεροι.

Με αυτή τη μισή , με αυτά τα δύο προσχέδια θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον (από ελληνικής πλευράς οι κ. και Σταθάκης), όπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου) θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για το ελληνικό θέμα. Το βασικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου. Οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον το προσεχές Σαββατοκύριακο και η συνεδρίαση του Eurogroup στο Αμστερνταμ, στις 22 του μηνός, θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη της πλήρους εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό , τις τελικές δεσμεύσεις σε μέτρα και που θα αναλάβει η Αθήνα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω. Προς το παρόν, όλα αυτά είναι ρευστά.

Παρά την μιας επικείμενης και σίγουρης ς που επιδιώκει να εκπέμψει η κυβέρνηση, τα προσχέδια δεν είναι οριστικά, δεν ξεκλειδώνουν δόση και δεν αίρουν την αβεβαιότητα ούτε για το πώς ούτε για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το του Memorandum of Understanding  (MoU) της Αθήνας με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM, καθώς και το του Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) με το ΔΝΤ έχουν πολλά κοινά σημεία, καθώς η Κομισιόν κινήθηκε προς την κατεύθυνση που επιθυμεί το Ταμείο, ασκώντας από κοινού πιέσεις στην ελληνική πλευρά. Ετσι, σε όλα τα θέματα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, ακόμη και σε εκείνα που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μεγαλύτερη προσέγγιση από όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα, στη φορολογία εισοδήματος και οι Ευρωπαίοι θέτουν πλέον θέμα περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου ορίου, όπως και το ΔΝΤ. Στο ασφαλιστικό, επίσης, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις στην αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη συμφωνία στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Επίσης, διαμορφώνουν ένα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για τα εργασιακά, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφασίσει την απελευθέρωση των απολύσεων έως τον Ιούνιο και να την εφαρμόσει έως τον Σεπτέμβριο.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την άλλη, παρά τη βούληση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαπραγμάτευση, δεν είναι πρόθυμη να κάνει σε αυτή τη φάση περισσότερες υποχωρήσεις απ' όσες έχει ήδη κάνει. Για παράδειγμα, έχει δεχθεί την περαιτέρω μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, αλλά αρνείται να πέσει κάτω από το όριο των 1.400 (άθροισμα κύριας και επικουρικής ς) για τις υφιστάμενες. Και τούτο, επειδή γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται για μια τελεσίδικη συμφωνία, έστω και μόνο με την ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά για ένα προσύμφωνο, φοβάται ότι είναι πολύ πιθανό να της ζητήσουν κι άλλες υποχωρήσεις στη συνέχεια, όταν θα καταρτίζονται τα τελικά κείμενα των μνημονίων.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση