Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ανοίγει το μέτωπο με τέσσερις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες
Ανοίγει το μέτωπο με τέσσερις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες

Ανοίγει το μέτωπο με τέσσερις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες

Αντιμέτωπη με τέσσερις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς θα βρεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα εκείνα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο σημείο τριβής των δανειστών με την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ το 2014. Φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, αγελαδοτρόφοι και μικρομεσαίοι λιανέμποροι είναι οι επαγγελματικές κατηγορίες που αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις αλλαγές στις αντίστοιχες αγορές, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, αλλαγές οι οποίες σταδιακά αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές ανακατατάξεις στον λιανεμπορικό χάρτη της χώρας.

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο «μέτωπο» αναμένεται να είναι αυτό των φαρμακοποιών, καθώς η κυβέρνηση καλείται, βάσει του μνημονίου, αφενός να απελευθερώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και αφετέρου να επιτρέψει την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και από καταστήματα που δεν είναι φαρμακεία, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ. Για το μεν πρώτο, ο νόμος 4336/2015 για τη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Αν και στον νόμο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να εκδοθεί τον Οκτώβριο. Μέχρι τον Δεκέμβριο, εξάλλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την απελευθέρωση της πώλησης των έτσι ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2016.

Με τις δύο αυτές αλλαγές αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά του φαρμάκου μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, κυρίως από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, οι οποίες έτσι κι αλλιώς από το 2010 έχουν διατυπώσει σχετικό αίτημα. Αυτό σημαίνει ανακατανομή της πίτας των 3,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα ο τζίρος των περίπου 11.000 φαρμακείων και της πίτας των που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο «μέτωπο» είναι αυτό των αγελαδοτρόφων, οι οποίοι έχουν και μερικώς τη στήριξη ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. Η βάσει της οποίας η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος (γνωστό ως «φρέσκο») θα καθορίζεται από την ίδια τη βιομηχανία και όχι κεντρικά, από την πολιτεία (σήμερα είναι στις 7 ημέρες) μεταφράζεται σε διευκόλυνση των εισαγωγών αγελαδινού γάλακτος. Κάτι που αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην τσέπη του καταναλωτή, αλλά είναι πιθανό να συρρικνώσει περαιτέρω την ελληνική αγελαδοτροφία. Στα τέλη του 2014 ο αριθμός των αγελαδοτρόφων είχε υποχωρήσει κάτω από τις 3.000.

Ανακατανομή της πίτας αναμένεται και στην αγορά ψωμιού, καθώς το μνημόνιο περιλαμβάνει περαιτέρω βήματα προς την απελευθέρωση. Η χρήση του όρου αρτοποιείο όχι μόνο από τους παραδοσιακούς φούρνους (ξεπερνούν τις 15.000 σε όλη την Ελλάδα), αλλά και η δυνατότητα πώλησης άρτου από όλα τα αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη.

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, που δεν απαντάται -ακόμη τουλάχιστον- από το μνημόνιο, αλλά μένει να απαντηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, είναι το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, θέμα το οποίο είχε προκαλέσει σημαντικές τριβές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης που είχε προκύψει από τις εκλογές του 2012. Οι δανειστές έχουν ζητήσει πλήρη απελευθέρωση, όμως αυτό που τελικώς συμφωνήθηκε είναι τα όποια μέτρα να ληφθούν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση