Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ
Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ

Mέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπογραφούν οι διεταιρικές μεταξύ των εταιρειών και ΕΕΣΣΤΥ που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει θέσει ως όριο την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε αυτές να διατεθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να γίνει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του % των μετοχών των εταιρειών /ΕΕΣΣΤΥ μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι διεταιρικές είναι το κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει το ενδιαφέρον και το προσφερόμενο τίμημα από την πλευρά των ενδιαφερομένων επενδυτών. Οι αυτές είναι τέσσερις και αφορούν τις συμβάσεις μεταξύ: 1. – ΕΕΣΣΤΥ για την παροχή του έργου συντήρησης του τροχαίου υλικού από τη δεύτερη στην πρώτη. 2. – ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μίσθωση σιδηροδρομικών οχημάτων. 3. ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ελληνικού Δημοσίου για την παροχή υπηρεσιών κάλυψης των άγονων γραμμών (Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος ή ΥΓΟΣ). 4. ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μίσθωση κάποιων ακινήτων της δεύτερης από την πρώτη.

Βασικό σημείο τριβής είναι η πρώτη σύμβαση, μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, καθώς ο προσδιορισμός ενός υψηλού τιμήματος παροχής στις συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού αφαιρεί αξία απο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προσθέτει αξία στην ΕΕΣΣΤΥ. Το αντίστροφο θα ισχύσει στην περίπτωση που υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα. Στην κόντρα συμμετέχουν και οι , οι οποίοι λίγο πριν από την αλλαγή του έτους δεν άφησαν να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι αναφέρουν ότι η σχετική σύμβαση που ετοιμάζεται προβλέπει ένα τίμημα της τάξης των 29 έως 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, βλάπτοντας καθοριστικά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενισχύοντας ουσιαστικά την ΕΕΣΣΤΥ. Πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το τίμημα θα είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο υψηλότερο από το σημερινό, που κυμαίνεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Πηγές αναφέραν χθες ότι η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Αθ. Ζηλιασκόπουλου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θέτει νομικά εμπόδια στην ολοκλήρωση των συμβάσεων. Τις σχετικές συμβάσεις θα υπογράψει ο και εκτελών χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Νικόλαος Τσαμπαρλής.

06s19apokratikop-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

  • #φωτιά στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/qhKIQgMpL8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση